Debatt
Vi vill kommentera några påståenden i ledaren fredagen den 24/1.
Vi anser att en god ekonomisk hushållning är viktig för att ge stabilitet åt verksamheterna inom Region Gotland. Att ha en buffert för oförutsedda händelser eller förändringar i omvärlden är viktigt för oss. Redan under hösten såg vi vikande konjunktur med minskade skatteintäkter framför oss samt att avtalet om utomlänsvård mellan Region Gotland och Stockholm inte var färdigförhandlat. Senaste skatteprognosen pekar på 9 miljoner i mindre skatte- och bidragsintäkter och avtalet om utomlänsvård verkar hamna på 21 miljoner. Till det kommer ökade kostnader inom kollektivtrafiken. Vi anser att det är bättre styrning att nämnderna redan i somras hade ramar att planera utifrån. Med den styrning som Fransson tycks förorda så hade nämnderna nu i januari- februari, under pågående verksamhets år, fått pålagor att justera och agera efter. Det anser vi är förödande och skulle bara medföra panikåtgärder som hindrar verksamhetsutveckling.
För oss är det också viktigt att vi har marginal så att vi kan avsätta medel för framtida pensioner. Totalt är pensionsskulden för Region Gotlands anställda cirka 500 tusen per medarbetare. För tvåtredjedelar av det finns det inga sparade medel. Vi anser att det behövs överskott på drygt 100 miljoner för finansiera investeringar och klara att avsätta 50 miljoner per år till framtida pensionsutbetalningar.
Det är klart att det är ovant med buffert. Under perioden 2011-2018, alltså förra styrets tid, är det samlade överskottet i alla budgetar 131 miljoner. Under perioden klarades budget och resultat genom fastighetsförsäljningar vid fyra tillfällen, återbetalning av försäkringspengar två gånger och skattehöjning vid ett tillfälle. Utifrån det är vår analys att Region Gotland ständigt behöver förändra och jobba med förbättringar. Det behövs en fast grund att stå på för att kunna långsiktigt säkra en bra välfärd med god kvalitet åt gotlänningarna.
Vi anser att verksamheten inom region Gotland främst ska vara kvalitets och tillitsstyrt. Det vi ser är att det är stor skillnad i likvärdighet över Gotland, exempelvis mellan olika förskolor. Personaltätheten varierar mellan 3,5-5,0 barn per personal. Båda talen är under riksmedelvärdet. Även med de förändringar som pågår pekar det mot att medelvärdet för förskolor inom Region Gotland inte kommer över riksmedel. Däremot är målet att det ska bli mer likvärdigt och med fortsatt god kvalitet.