Låt oheliga allianser stanna i kommunerna

Motståndare. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Moderaternas dito Ulf Kristersson tenderar att munhuggas i debatter.

Motståndare. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Moderaternas dito Ulf Kristersson tenderar att munhuggas i debatter.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Kommunpolitik2025-01-16 09:36
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Det går bättre än väntat för moderater och socialdemokrater att styra kommuner ihop. Det visar en ny studie från Linköpings universitet som Sveriges Radio rapporterar om (13/1). 

Forskaren Johan Wänström har intervjuat politiker i 17 av de 20 kommuner där M och S styr ihop. Det är en konstellation som blivit vanligare på lokal nivå, som för i alla fall DN:s ledarsida lär hålla liv i hoppet att ett sådant samarbete ska bildas på riksnivå för att stänga ute Sverigedemokraterna.

Det är dock stor skillnad på att samarbeta i kommunstyrelsen, och att sitta i regering tillsammans. S och M har länge varit lite av varandras huvudfiender, och den konflikten ger man ogärna upp. Även om partierna under nuvarande mandatperiod röstat väldigt likt i riksdagen, särskilt i just nu centrala frågor som migration och kriminalpolitik. På lokal nivå handlar det ofta om satsningar på bostadsbyggande, infrastruktur och företagsetableringar som förmår ena sossar och moderater, har forskaren Johan Wänström som ligger bakom studien tidigare konstaterat (Dagens Samhälle 18/6-24). 

Att gräva ner den gamla stridsyxan på lokal nivå kan vara lovvärt. En och annan ohelig allians är ofta ett tecken på partier som klarar av att vara konstruktiva och förhandla i oväntad riktning för att få ihop ett styre i kommunen. Linköping, Sveriges femte största kommun, är ett exempel. 

 Apropå studien intervjuar SR Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) som styrt Gotland tillsammans sedan valet 2022, och som är förvånade men nöjda över hur bra det fungerat.

Att S och M-styren dessutom visat sig stabila är en annan fördel. I fjol konstaterade Dagens Samhälle i en kartläggning att inget renodlat styre med de två partierna har spruckit sedan 2010. Det höll fram till november, då Socialdemokraterna i Vadstena valde att rösta emot den budget man förhandlat fram med de lokala Moderaterna. Men det har även bildats nya styren, som i Järfälla där S gick ihop med M för att bilda Järfällas första majoritetsstyre på tio år, efter att deras samarbete med V och C gått i kras.

Det är de andra partierna, som får ytterst lite att säga till om, som riskerar att bli mest missnöjda med att S och M gör gemensam affär. Kanske särskilt Liberalerna och Centerpartiet. 

Det är en sak att agera konstruktivt i kommunpolitiken, en helt annan att överge sin ideologi, och M och S är knappast ideologiskt samstämmiga även om de kan samsas i vissa kommuner. Att vara konstruktiva på lokal nivå är en sak – men det är förhoppningsvis inte en fingervisning om vartåt det barkar i rikspolitiken.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.