Minusresultatet i GVN är föga smickrande.

Kommunpolitik2020-02-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Bokslutet för alliansens första år är nu levererat. Om det ska tas som ett lackmustest för deras tal om nytt ledarskap inför valet så är det ett rejält surt resultat, för väldigt lite har förändrats. Fem av sju nämnder går med underskott. Moderaterna försöker göra ett stort nummer av att socialnämnden går plus. Men när man granskar bokslutet kan man snabbt dra slutsatsen att det överskottet består av engångsintäkter och det faktum att man i budget fått ersättning för det nya särskilda boendet på Visborg, men ännu knappt betalat ut något på grund av sen inflyttning. Alltså kommer man se en negativ utveckling i takt med att inflyttning sker. Engångsutbetalningar för flera år från migrationsverket kommer inte att komma nästa år heller. Men visst ska vi glädjas åt ett gott resultat för socialnämnden. Glädjen riskerar dock att bli kortvarig.

I fullmäktige under förra året stod Moderaternas gruppledare Jesper Skalberg Karlsson och hyllade sin partivän Andreas Unger (M) som ”äntligen tagit tag i GVN:s ekonomi”. Resultatet är ju föga smickrande. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, GVN, går från ett tvåsiffrigt överskott till flera miljoner minus. Då har man dessutom ägnat sig åt lite bokföringstrick för att inte leverera ett ännu sämre resultat. Bekymret GVN har är att man 2020 står med beslutad verksamhet men inte har täckning för det i budget eftersom man valde att stärka resultatet i år med pengar man hade satt av för 2020. Det här riskerar att drabba verksamheterna hårt under kommande år.

I hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, tror jag ordförande Mats-Ola Rödén (L) andas ut över att raden gällande intäkter från statsbidrag har en kraftig avvikelse. HSN har under 2019 fått 50 miljoner mer i statsbidrag än man budgeterat för. Trots detta enorma tillskott levererar alliansen ett underskott för hälso- och sjukvården på nästan 40 miljoner kronor. Nettokostnadsutvecklingen ökade under alliansens första år, utomlänsvårdkostnadernas tidigare rabatter försvann under året och kostnaderna för hyrpersonal steg med nästan 20 miljoner.

Allianspartiernas retorik inför valet har gång på gång kommit på skam under året som gått. Centerpartiets löfte till landsbygden har kommit på skam när man ger sig på folkhögskolan i Hemse och Fårösund. Moderaterna verkar ha tynat bort under Centerpartiets ledning och har varit väldigt osynliga och viljelösa under året som gått. KD:s vallöften om satsningar på äldre och barn har helt försvunnit i sparivern och resultatet är istället större barngrupper i förskolan.

Socialdemokraterna har länge påtalat behovet av mer resurser till välfärden. Därför är det glädjande att nästan alla partier i riksdagen nu förstår och vill prioritera detta. De tillskott som nu kommer behöver fördelas ut i verksamheterna och medverka till en stärkt välfärd. Det finns stora behov av satsningar på arbetsmiljö för de som arbetar med våra äldres omsorg. Vi har nu möjlighet att göra en rejäl satsning på primärvården och dels stärka förutsättningarna att klara uppdraget, men också stärka det förebyggande arbetet. Socialdemokraternas krav på ytterligare en ambulans ligger fast. Falck som i dag driver verksamheten larmar om att de inte räcker till och att antalet prio 1-larm som får vänta ökar. Det minskar tryggheten på Gotland och är en tämligen liten insats som måste göras skyndsamt.

Alla partier säger sig nu värna välfärden. Nu har vi möjlighet att göra det på Gotland och stärka upp de många viktiga verksamheter som Region Gotland bedriver. För vill vi ha ett tryggt och jämlikt Gotland som håller ihop är det med hjälp av välfärden vi kan bygga det. Socialdemokraterna hoppas nu att retoriken omsätts till praktisk handling även från partierna på lokal nivå.