Vi prioriterar välfärd före neddragningar

Kommunpolitik2019-11-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

På måndag ska budgeten för 2020 klubbas. Utfallet av dagen kan vi nog anta blir till alliansens fördel då Sverigedemokraterna i regionstyrelsen gett bifall till deras budget innehållandes besparingar på skolan, på vården och på omsorgen. Vad Sverigedemokraterna säger och vad de gör är helt olika saker. Debatten på måndag kommer handla om att synliggöra vilka prioriteringar man gör för den gotländska välfärden. Kom gärna och lyssna.

Alliansens budget innebär enligt de förslag vi sett från nämnderna större barngrupper i förskolan, tvärtemot vad både Centerpartiet och Kristdemokraterna utlovade eller gav sken av i valrörelsen. Budgeten innebär sannolikt nedskärningar i äldreomsorgen. Inte heller det vad man lovade väljarna. Folkhögskolan som är en viktig utbildningsform och betydelsefull landsbygdsatsning i Hemse och i Fårösund får sannolikt stora besparingar. Och detta är år ett av tre, mer kommer.

Vi Socialdemokrater prioriterar annorlunda. Vi ser att behoven ökar i samhället. Vi blir fler äldre och fler barn och unga. Då krävs mer resurser i verksamheten, inte mindre. Vi lägger trots detta en tämligen stram budget som kräver återhållsamhet. De borgerliga vill ge sken av att alla som ropar får allt de begär. För den som orkar läsa vår budget kan man snabbt konstatera att så inte är fallet. Men vi tänker inte stilla sitta och titta på när fler behöver samhällets insatser. Detta oavsett om det är fler elever i skolan, fler äldre i behov av omsorg eller när vårdköerna växer under alliansens ledning. Då väljer vi att säkra resurserna för att gotlänningarna ska ha samma förutsättningar som personer boende i övriga Sverige.

När larmrapporterna om klimatet duggar tätt väljer allianspartierna på Gotland att peka på någon annan. Någon annan får ta hand om det där jobbiga, krångliga och svåra. Vi Socialdemokrater väljer att avsätta utrymme för att vi på allvar ska sänka våra utsläpp, hantera klimatförändringarna och kunna investera i det som bygger ett hållbart Gotland. Mot detta står på måndag alliansens förslag om att fortsätta som om utmaningen inte fanns.

Men vi ska också hantera delårsrapport 2. Rapporten redovisar hur det går för Region Gotlands verksamheter och hur ekonomin ser ut. Många minns säkert alliansens brösttoner om ekonomi och om behovet av vad man kallade ett nytt ledarskap. Utfallet för i år ger vid handen att det går sådär för det nya ledarskapet. Underskotten ökar och de sprider sig. Nämnder som tidigare gått plus går nu minus och hade det inte varit för ökade bidrag från staten hade underskotten i sjukvården närmat sig rekordnivåer.