Sedlarna blir färre– men behåll kontanterna

"Även om många väljer bort sedlar i plånboken vill 81 procent ha kvar kontanter som ett möjligt sätt att betala för sig, medan 14 procent vill ha bort dem helt, 5 procent är osäkra".

"Även om många väljer bort sedlar i plånboken vill 81 procent ha kvar kontanter som ett möjligt sätt att betala för sig, medan 14 procent vill ha bort dem helt, 5 procent är osäkra".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

KONTANTER2023-09-02 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

För fem år sedan var trenden att Sverige i en framtid, som inte låg så långt bort, skulle bli ett kontantlöst samhälle. Då ville 25 procent ha bort kontanterna. Nu fem år senare har den siffran sjunkit till 14 procent. 

Anledningen är Rysslands invasion av Ukraina. Angreppet har ökat vår krismedvetenhet. Och där är kontanta pengar en viktig pusselbit. Om tekniken skulle fallera och vi inte kan betala med kort, mobilen eller våra smarta klockor är det bara sedlar och mynt som gäller.

Kantar Sifo har sedan 2018 gjort undersökningar på uppdrag av Bankomat AB hur svenskar ställer sig till kontanter. 

På Gotland svarade 55 procent av de tillfrågade ja på frågan ”Ja, jag har alltid kontanter med mig” eller ”Ja, jag har ofta kontanter med mig”. När frågan ställdes ett knappt år före invasionen, i mars 2021, svarade 43 procent ja på dessa frågor.

I riket är snittet i senaste undersökningen att ständigt ha kontanter på fickan 43 procent. Mot den siffran sticker Gotland ut. Den är dock högre i Norrbotten (57 procent) och i Jämtland (58 procent). Minst kontanter hittar vi i stockholmarnas fickor, där bara 33 procent säger sig använda det sättet att betala för sig.

Som väntat är det de äldre, över 65 år, som är mest positiva till kontanter. Men det sjunker även i den gruppen mellan undersökningarna. I maj 2022 använde 65 procent kontanter. Ett drygt år senare har den siffran sjunkit till 58 procent. Minst intresserade av att ha kontanter är de yngsta, där mindre än 30 procent är användare.

Även om många väljer bort sedlar i plånboken vill 81 procent ha kvar kontanter som ett möjligt sätt att betala för sig, medan 14 procent vill ha bort dem helt, 5 procent är osäkra. För fem år sedan var det bara 68 procent som ville ha kvar kontanter, 25 procent sa bort, medan 7 procent var osäkra.

”I grunden behövs kontanter för att människor ska kunna välja hur de vill betala. Men kontanter är också nödvändiga för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap”, säger Johan Nilsson, representerande Bankomat AB, i en kommentar i ett pressmeddelande från företaget.

Samtidigt som flera bankomater har stängts på Gotland det senaste året, går allt flera butiker och andra näringsidkare över till kontantfri betalning. 

Detta ställer till problem framför allt för äldre som känner en trygghet med kontanter. Det senaste året har bankomaterna i Visby vid Coop Gråbo, Bingeby, Ica Wisborg och en automat i Östercentrum försvunnit. Många har fått längre avstånd och besvärligare att ta sig till en bankomat.

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra har gjort en utredning om kontanternas framtid. Den lades fram sista mars och bereds nu inom regeringskansliet. Svar kommer så småningom.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.