Närproducerat har allt med beredskap att göra

Livsmedelsförsörjningen är en viktig del i beredskapsarbetet och då handlar det främst om att öka självförsörjningsgraden i Sverige och på Gotland.

Livsmedelsförsörjningen är en viktig del i beredskapsarbetet och då handlar det främst om att öka självförsörjningsgraden i Sverige och på Gotland.

Foto: Jenny Nilsson

Krisberedskap2024-01-09 18:05
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Jag lyssnar till olika anföranden från konferensen Folk och Försvar när jag skriver detta och det blir tydligt att alla behöver ta ansvar, förbereda sig och förstå att vi är mitt i en mycket orolig tid. Genom kunskap, innovation och inhemsk produktion kan vi bygga ett starkt Sverige med beredskap för olika situationer.

Före jul lämnade Försvarsberedningen sin delrapport Kraftsamling. Totalförsvarets övergripande mål ska vara att försvara Sverige och befolkningen mot väpnat angrepp. 

Det civila försvaret ska säkra de viktigaste samhällsfunktionerna och skydda civilbefolkningen, upprätthålla försvarsviljan och samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar samt bidra till det militära försvarets förmåga. 

För att klara det behövs ett tydligt ledarskap, kunskap, övning och åter övning. Att bygga beredskap är viktigt och detta diskuteras nu i hela samhället, hur kan vi bidra och vad behöver göras? 

Det blir så tydligt att regionen behöver jobba ännu mer med beredskapsfrågorna, utifrån våra speciella förutsättningar. Regionens ansvar är att skola, vård, omsorg, räddningstjänst med mera ska fungera i alla lägen men det handlar också om att med öppet sinne se hur regionens agerande kan bidra till hela samhällets beredskap på Gotland. Se helheter, tänka långsiktigt samtidigt som vardagen ska fungera.

Livsmedelsförsörjningen är en viktig del i beredskapsarbetet och då handlar det främst om att öka självförsörjningsgraden i Sverige och på Gotland. 

Jag blir därför bedrövad över hur den politiska majoriteten här på Gotland med socialdemokrater och moderater (med stöd av SD) bemötte Centerpartiets förslag vid senaste regionstyrelse om att tydliggöra att regionen behöver jobba för ännu mer närproducerade livsmedel. 

Mer närproducerat och svenskt skulle bidra till att stärka vår livsmedelsberedskap och det skulle minska miljöpåverkan genom mindre transporter. Men, detta stämmer inte med (S)- och (M):s ambitioner om att prioritera ekologiska livsmedel oavsett varifrån i världen de kommer. Meit Fohlin (S) uttryckte sig som att närproducerat har inget med beredskap att göra. Hur tänker de?

Ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas. Därför är det bråttom att säkra en robust inhemsk primärproduktion och främja beredskapslagring och framställning av kritiska insatsvaror, enligt riksdagens försvarsberedning. 

Det är ledamöter från de åtta riksdagspartierna, som är överens om att primärproduktionen av livsmedel är en viktig del av det civila försvaret och att uppbyggnaden är brådskande. Men tydligen inte för S&M-styret på Gotland.

Vi behöver tänka från jord till bord och öka Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel från dagens cirka 50 procent och minska vårt beroende av import. De gröna näringarna har potential att utvecklas för ökad produktion av livsmedel och också mer inhemsk bränsleproduktion. 

Vi i Centerpartiet vill utveckla hela landet. Stimulera mer närproducerat och svenskt. För fler jobb, en grön utveckling och en ökad beredskap.