Almedalen, marknadshyrornas Mecka

Krönika Gotlands Folkblad2018-03-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alla partier har tre, max fyra budskap som de vill prioritera i valrörelsen. Några fler förmodas väljarna inte orkar med.

Vilket bland annat är orsaken till att bostadspolitiken inte ansetts vara något man behöver besvära väljarna med.

Nu vill Sveriges Radios Eko-redaktion lyfta fram och belysa andra frågor än de partierna själva har vaskat fram. Och hyr och häpna, bostadspolitiken är en av de frågor som kan komma att tas upp.

Vad ska partierna säga då, de flesta har inte haft någon bostadspolitik på flera årtionden. Utom möjligen att fastighetsskatten ska vara så låg som möjligt och hyrorna så höga som möjligt.

Moderaterna stängde dörren för marknadshyror för några år sedan men nu har de öppnat den på vid gavel igen. Centerpartiet har alltid gillat marknadshyror. Liberalerna har hattat hit och dit och just nu tycker de att marknaden ska få sätta hyrorna. Kristdemokraterna har också bytt fot lite då och då men nu har de satt ner foten på samma ställe som Sverigedemokraterna. En majoritet vill alltså ta bort hyresgästernas rätt att förhandla hyran och istället införa marknadshyror.

Så nu tycker jag att alliansen och SD ska ta vara på det gyllene tillfälle som finns att studera hur marknadshyror fungerar i praktiken på Gotland.

För under Almedalsveckan, medeltidsveckan, stockholmsveckan och resten av sommarveckorna är efterfrågan på bostäder större än tillgången.

Den mest grundläggande delen av marknadsekonomin, som aldrig slår fel, innebär att när efterfrågan är större än tillgången går priserna upp.

Trycket är som störst under Almedalsveckan. Då kan man hyra två rum och kök, 51,5 kvadratmeter med plats för fyra personer i Visby innerstad för 34 500 kronor. Under medeltidsveckan sjunker hyran för samma lägenhet till 14 000 kronor för en vecka.

Marknadsekonomin är i högform och sållar effektivt bort de som inte kan få ihop tillräckligt med pengar. De funderar därför på att stanna hemma. När till och med SVT säger att kostnadsbilden gör att de överväger om det är värt att vara i Almedalen så förstår man att arrangörerna blir oroliga.

De måste därför hitta ett sätt att runda marknaden och hitta billiga alternativ så att även de mindre bemedla ska kunna ta sig till ön.

Alla länder på hela jordklotet som har marknadshyror har ett system med ”social housing”. Och det blir också lösningen under Almedalsveckan, det ska nämligen bli möjligt att bo allmänna utrymmen som skolor, ett boende som blir både billigt och som kan fungera som möteslokaler.

De märkliga är att samma partier som oroar sig för om Almedalen överlever marknadsekonomins konsekvenser vill genomföra det som sker i Almedalen i stor skala över hela landet varje dag året runt.