Almedalsveckan ska utvecklas & förbättras

Krönika Gotlands Folkblad2019-06-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det vi älskar måste vårdas. För många gotlänningar är Almedalsveckan något stort och fantastiskt. Av olika anledningar; för mig och mången annan för att det är en enastående demokratisk mötesplats, för andra för att det ger prima klirr i kassan, för en tredje för att det är kul när det blir livat i stan och möjligt att spana på en och annan kändis. Om Almedalsveckan skulle börja krympa väsentligt och så småningom gå i graven vore det en enorm förlust – ekonomiskt, men framför allt för demokratin. Vi behöver fler mötesplatser, inte färre. Almedalsveckan inspirerar framväxten av mötesplatser världen över – självklart måste vi vårda denna magnifika företeelse!

Dock ska inte Almedalsveckan konserveras och förbli som den är. Självklart ska den utvecklas och bli ännu bättre! Med en ljusnande framtid i sikte, tog Lars Thomsson och jag initiativ till ett seminarium i riksdagen – i samma anda som vi kommer att låta prägla hela den här mandatperioden; för Gotland viktiga frågor ska lyftas i riksdagen. I panelen ingick Lena Rådström-Baastad (S), Kerstin Lundgren (C) och Josefine Malmqvist (M) – tre panelister med rejäl erfarenhet av veckan i olika roller. Vår egen Mia Stuhre berättade entusiastiskt och kunnigt om hur veckan mår idag och vad som stundar i år och nästa år.

Seminariet var välbesökt och engagemanget för veckans utveckling kändes genuint. I akt och mening att tydligare utveckla veckan gemensamt, föreslogs bland annat bildandet av en nationell referensgrupp. Givetvis ska de lokala partiernas ägarskap bestå, men om den nationella nivåns intresse ska vidmakthållas, måste vi kanske erbjuda en tydligare ingång för påverkan. Dessutom provtrycktes tanken om ett så kallat partitorg, där medborgare under enklare former kan möta företrädare för de politiska partierna. Alla tre panelisterna reagerade positivt på föreslaget – inte minst utifrån det snack om att återgå till ursprunget, som förekommit i diskussionerna kring Almedalsveckan.

I år är det året efter allmänna val, då brukar det vara marginellt lugnare. Bland mina kalenderbokningar ser jag tydligt en förskjutning från massor av panelsamtal, till massor av samtal utan publik. Heta frågor att diskutera i år är bland annat minskade utsläpp, renare Östersjön, ökad tillgång på säkra livsmedel och trygga klimatmedvetna val för konsumenten. Jag ser fram emot Almedalsveckan och jag känner hopp om veckans framtid. Jag är dock fullständigt övertygad att enda vägen framåt är den vi tar tillsammans – gemensamt ansvar gynnar gemensam utveckling. Och vem kan väl motstå en ännu bättre demokratisk mötesplats? Där är vi alla vinnare.

Krönika