Arbetslöshet är ett slöseri med resurser

Krönika Gotlands Folkblad2017-08-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Idag kan vi titta tillbaka på en bra vecka för Gotland. Tidigare i veckan fick vi ta del av nyheten att vi har lägst arbetslöshet av alla län i landet. Tillväxten är fortsatt god och efterfrågan på arbetskraft hög. Det är faktiskt så att det är ett bekymmer.

Våra företag upplever i hög grad svårigheter att hitta rätt utbildad arbetskraft. Det här behöver vi snarast åtgärda. Fler människor behöver utbilda sig tidigt för att bättre matcha de arbeten som finns. Kanske ännu viktigare är möjligheten att genom hela livet ställa om.

Vi har en arbetsmarknad som utvecklas i snabbare takt än någonsin. Teknikutvecklingen går allt snabbare och därmed behövs strukturer för att medborgare ska ha möjlighet att bidra till utvecklingen av Gotland och Sverige. Här finns en läxa att göra. I den lågkonjunktur som också drabbade Sverige fanns en utmärkt möjlighet för omställning.

Arbetslösheten är ett gift som drabbade många, men istället för att ges möjlighet att utbilda sig för att snabbare dra igång tåget när det börjar gå igen minskade möjligheterna till detta. Vi klarade oss tämligen bra i relation till många andra länder. Men högkonjunkturen hade kunnat nyttjas bättre genom att under lågkonjunkturen satsa i investeringar i människor och den kunskap de bär med sig på arbetsmarknaden.

Det är inte bara förödande för individer att de riskeras låsas fast i arbetslöshet. Det är ett slöseri med resurser. Att investera i kunskap är vad som byggt Sverige till ett starkt land. Om vi vill att Sverige även i framtiden ska stå starkt i den globala, ökande konkurrensen finns ingen annan väg än att fortsätta fylla vår produktion med ett högt kunskapsinnehåll.

Under Socialdemokraternas kongress i april drev delegationen från Gotland frågan om totalförsvaret hårt. I en säkerhetspolitiskt orolig omvärld krävs att Sverige återupptar totalförsvarsplaneringen. Denna inkluderar givetvis ett starkt civilt försvar. I den försvarsuppgörelse som presenterades i veckan fick vi också se att regeringen fortsätter rusta försvaret. Sedan regeringen tillträdde makten har försvaret fått ökade resurser med nära 20 procent.

Det som tidigare var en budgetregulator och ett särintresse är nu återigen en grundläggande uppgift för staten. Att försvarsminister Peter Hultqvist (S) nu kan presentera denna satsning tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet som tagit ansvar för att säkerställa svensk försvarsförmåga är ett styrkebesked.

Det är glädjande och det pilotprojekt som ska genomföras på Gotland avseende totalförsvar kommer bli oerhört spännande att följa.

Gotland kommer nu gå före i landet avseende försvarsförmåga, det innebär både möjliga arbetstillfällen och att Gotland kommer stå bättre rustat i händelse av kris.