Budgetberedning och nazister på agendan

Krönika Gotlands Folkblad2017-05-06 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Just nu präglas dygnen av två saker. Dels sitter vi i arbete inför nästa veckas budgetberedning inför 2018 och samtidigt pågår arbetet med Almedalsveckan och NMR.

När det gäller NMR i Almedalen eller ej har min inställning och mitt arbete hela tiden haft sin utgångspunkt i att hitta lösningar där Region Gotland kan ha ett regelverk där vi kan se gotlänningen i ögonen och säga att “vi kommer alltid att göra det vi kan för undvika att ickedemokratiska och våldsbejakande organisationer bereds plats på våra gator och torg”.

Det är så enkelt att tycka så men det är inte lika enkelt att lösa.

Det som styr Region Gotlands (och alla andra kommuners) markuthyrning är Ordningslagen och den är ganska otidsenlig och tar inte höjd för så komplicerade projekt som Almedalsveckan faktiskt är. Ordningslagen handlar i stort sätt om trafiksäkerhet, buller, brand och olycksfall.

Lagen beskriver att god ordning på platsen ska råda och hur platsen ska lämnas. Ingenstans tar den höjd för att sätta gränser utifrån vem som ska ha arrangemanget. Det tillsammans med Kommunallagen och Förvaltningslagen ledde Region Gotland i sitt yttrande till att förhålla sig till en förfrågan som kommer utifrån det sätt vi alltid hanterar myndighetsutövning - nämligen utifrån likabehandlings- och objektivitetsprincip. Jag har läst många andra kommuners riktlinjer för uthyrning av mark och de ser likadana ut och de handlar inte (ännu!?) om VEM som ställer frågan.

Nu har Region Gotland uppdraget att arrangera Almedalsveckan och det gör att vi måste gå före och liksom hitta och testa nya principer för när vi hyr ut mark som också är utvecklade utifrån aktör. Det är bra men det kräver också eftertanke i hur vi utformar nytt regelverk.

Vi vill att de riktlinjer vi tar fram ska hålla. Jag tycker att det är bra att ombudsmannagruppen ställer krav på Regionen med förändrat regelverk. Det är rätt väg att gå - börja med Almedalsveckan och från det hitta och testa något som kan gälla hela året. Jag vill kunna säga att gotlänningarna ska kunna känna sig trygga i vår stad alla årets veckor.

Jag har sympati för alla som tycker i frågan och som vill se snabba lösningar men vi som sitter med ansvar vet att trots vilja att lösa frågan snabbt så är det komplext och kräver både insikt, underlag, utblick och eftertanke. Vi vill forma regelverk som håller.

Polisen har nu fattat ett så kallat gynnande beslut och ett sådant upphäver de inte. Det innebär att i år har de rutiner och regelverk vi haft till nu gjort att vi i sommar kommer möta NMR på Almedalsveckan och i mina samtal med polisen hör jag deras ansträngningar för att bidra till säkerhet och trygghet.

Samverkan här är stor och vi är djupt delaktiga i helheten inför veckan. Och ja, jag vet att NMR:s arbetsmetoder är sådana att polisens ord o löften inte ger alla trygghet och jag har djup förståelse för det.

Till nästa år, när det är valår och jubileum och så vidare, kommer vi dock se en annan hantering och det är viktigt! Läget i år ger oss att vi måste hitta strategier för att möta upp när odemokratiska krafter finns bland oss.

Bästa sättet att göra det är att åka dit, att prata ännu mer om demokrati, yttrandefrihet, alla människors lika värde, ett öppet samhälle och värdet av ett politiskt landskap utan hot.

Tillsammans ska vi som förmår stå ännu starkare. Det är en kamp jag vill ta - hoppas vi ses!