Bygga fred och säkerhet tillsammans!

Krönika Gotlands Folkblad2017-05-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra onsdagen besökte finländska utrikesutskottet riksdagen. I och med min plats i EU-nämnden fick jag möjlighet att samtala med de besökande ledamöterna.

På försvarsområdet har Sverige sedan länge etablerat utbyte med våra närmaste grannar i öst, men på flera andra områden finns det all anledning att fördjupa relationerna.

EU befinner sig verkligen i en brytningstid, där Storbritannien verkligen ser ut att lämna unionen och vi på andra håll (till exempel i Polen och Ungern) ser oroväckande tendenser i mer totalitär riktning.

I en sådan tillvaro finns det all anledning för Sverige och Finland att göra gemensam sak med dels varandra, dels andra medlemsstater som vill på påverka EU i en mer demokratisk och inkluderande riktning, där till exempel frihandel och fri rörlighet ses som en möjlighet, inte ett hot. Det pågående arbetet med den sociala pelaren (som vår egen Allan Larsson utrett) är ytterligare ett exempel på något som skulle förbättra och förstärka det framtida EU.

Ökat utbyte mellan den svenska riksdagens EU-nämnd och den finländska motsvarigheten - kallat stora utskottet - vore helt klart ett steg i rätt riktning och ett konstruktivt sätt för två lite mindre medlemsstater att främja ett framtida starkt folkets EU.

Militariseringen av Gotland fortgår och jag möter mestadels positiva reaktioner. Så var fallet också vid det välbesökta mötet som anordnades av Västerhejde S-förening för någon vecka sedan. Ett område som dock väcker berättigad oro bland många är civilförsvaret och det som gått förlorat i termer av kunskaper under den tid då försvarsfrågan varit nedprioriterad. Det känns tryggt att regeringen tydligt prioriterar totalförsvaret av Sverige och däri ingår naturligt resurser för att förstärka så väl organisationer för frivillighet som plikt. Att vi alla som lever och verkar i Sverige också har ett eget ansvar så väl för oss själva som för varandra i händelse av nödläge kan inte nog betonas och nog börjar en viss medvetenhet därom så sakteliga visa sig.

En annan reform som så klart passar som hand i handske och som efterfrågats under en rad av år är den nyss återinförda värnplikten. Att Sverige för närvarande signalerar både att nationen är värd att försvara, liksom att både kvinnor och män behövs i det arbetet, är helt rätt väg in i framtiden.