Ditt engagemang säkrar demokratin

Krönika Gotlands Folkblad2018-06-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I år firar vi hundra år av demokrati i Sverige. 1918 togs ett av de beslut som låg till grund för införande av allmän och lika rösträtt. Det räcker för de flesta av oss med att bara gå några släktled tillbaka, för att hamna hos de av våra förfäder som levde i ett land där alla medborgare inte omfattades av rösträtten.

Denna mest grundläggande byggsten i det demokratiska systemet.

För några veckor sedan skrev jag på denna sida om att vi måste vara på vår vakt – undergrävandet av demokratin kommer inte att ske abrupt, med stridsvagnar på gatorna. Snarare kommer den långsamt att utarmas av odemokratiska krafter. Vi kan se det runt om på flera håll i världen. Just nu sker det nära oss, i flera länder i Europa.

Så hur kan vi, detta jubileumsår till ära, vårda och stärka vår demokrati i en tid där demokratin möter ett grymt öde på många håll i världen?

Sverige har ett särskilt framgångsrecept.

Det svenska föreningslivet och folkrörelserna är en grundbult för vårt samhälles funktionssätt. Oavsett om det är idrottslaget, Röda Korset-kretsen eller partiföreningen har vårt föreningsengagemang burit demokratin i hundra år. På Gotland är vi särskilt duktiga på detta – vi är det län där vi har flest föreningsmedlemskap per person. Samtidigt vittnar många föreningar om att det blir svårare och svårare att få människor att engagera sig. Att stärka föreningslivet är således en av de viktigaste åtgärder vi kan göra för att utveckla demokratin. Där har staten en viktig roll, genom att se till att det finns goda villkor för föreningarna. Men du och jag har också en viktig uppgift. Vi kan, och måste, engagera oss.

Patientorganisationer, studiecirklar, kulturföreningar, idrottsrörelser. Här kan vi göra vår insats. Här kan vi bidra med allt från kaffekokning till protokollskrivande, diskussioner till föreläsningskvällar. I denna enkla, bitvis mycket gråa vardag har människor i alla tider utövat den mest radikala av idéer: att vi, om vi går samman som jämlikar, kan påverka världen omkring oss till det bättre.

Ett medlemsmöte i en föreningslokal, termoskaffe och en välskriven dagordning. Så ser demokratins försvar ut. Men det vilar på att vi allesammans inser vikten av att organisera oss. Det var genom organisering som rösträtten gick från banbrytande idé till praktisk verklighet. Det var genom föreningslivet som mänskliga rättigheter, jämställdhetskamp och barnens villkor fördes upp på agendan. Detta urgamla recept är mer aktuellt än någonsin.

Engagera dig!