De borgerliga partierna vill sänka skattetrycket. Socialdemokraterna säger skarpt nej till alla skattesänkningar, som urholkar statens möjligheter att värna välfärden. Däremot vill Socialdemokraterna på många olika sätt förändra, utveckla och effektivisera välfärden.
Där går den stora skiljelinjen mellan de borgerliga och Socialdemokraterna. Det framkom klart på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium under Almedalsveckan.
Finansminister Magdalena Andersson (S) var mycket tydlig med att det inte finns rum för några sänkta skatter, om vi ska klara välfärden de kommande 30 åren.
Utmaningarna är många och de krav som den demografiska utvecklingen ställer är alla partier medvetna om. Men det verkar bara vara Socialdemokraterna som är klarsynta nog att se att det inte går att lösa den demografiska utmaningen för välfärden genom sänkta skatter.
Det krävs tydliga prioriteringar att sätta välfärden först om vi ska slippa sämre äldreomsorg, skola och sjukvård och höjda kommunalskatter.
Om välfärdens kvalitet urholkas finns risk för gräddfiler för de rika, som kan köpa sig förbi köer eller köpa bättre välfärd än den offentliga. Sämre välfärd ger sämre tillväxt och sysselsättningsgrad och det blir sämre jämställdhet.
Karin Sundin (S) är regionråd för sjukvården i Örebro. Hon redovisade grymt effektivt hur galet det är med statliga riktade statsbidrag, som begränsar regioner och kommuner i att använda skattepengarna på bästa sätt.
Sundin betonade också att det stora problemet inte alltid är bristen på pengar, utan bristen på de rätta kompetenserna. Hon menade att både gymnasierna och universiteten måste utbilda mer efter arbetsmarknadens behov.
Kompetensbristen ställer stora krav på investeringar i alla utbildningssystem och sänkta skatter skulle dränera möjligheterna att få de rätta kompetenserna i privata näringslivet och den offentliga välfärden.
Många fäster stor vikt vid digitaliseringens betydelse för utvecklingen av välfärden.
En företrädare för ett företag som jobbar med smarta lösningar inom äldreomsorgen och demensvården redovisade vilka typer av produkter, som kan underlätta arbetet inom äldreomsorgen. Både för brukarna och personalen.
Ledorden var värdighet och att mycket av vården sker i hemmet. Företagen måste samarbeta och ha gemensamma standars och policyer.
En oerhört viktig sak för att få mer välfärd för skattepengarna är att satsa på personalen, att alla arbetsgivare prioriterar bättre arbetsmiljö för att få personal och minska sjuktalen. Ett jättejobb inom bland annat Region Gotland.
Magdalena Andersson menade att vi klarar de kommande behoven med nuvarande skattetryck och tillväxtutveckling. Men att det inte kan bli några skattesänkningar.