Elen till Gotland, rymdfärder och Iran

Krönika Gotlands Folkblad2019-07-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sommartider och det ges tid för reflektioner. Som pensionär är det för mig andra reflektioner än då jag var heltidspolitiker.

Nu blir det mer över livet och hur andra i min omgivning har det.

Förr i tiden när man hade semester så ville man få ut det mesta och det bästa av semestern och det kunde vara ganska stressande.

Det slipper jag. För sommaren är lång och vädret är som vanligt växlande och bra väder behöver inte inträffa just de veckor som jag vill.

Jag har varit på Gotland i helgen och träffat nära och kära samt några gamla bekanta.

Jag hann också med att viga ett ungt par i Kapellet på Sankt Olofsholm. Alltid ett trevligt uppdrag och då är det viktigt med bra väder.

Månlandningen har varit i fokus och det finns vissa händelser som gör stora intryck och som man minns väldigt tydligt.

Månlandningen var då så speciell så man hade svårt att tro att det verkligen hände. Det finns väl folk än idag som inte tror att det hände utan det är Fake News.

Snart kommer vissa människor att börja spekulera i om det verkligen skedde och utnyttja detta i specifika syften. Hoppas USAs president Donald Trump tror att det är sant.

Med tanke på den primitiva teknik som användes vid månlandningen för 50 år sedan och i jämförelse med dagens teknik så dröjer det väl inte länge förrän en människa sätter sin fot på Mars.

Konflikten mellan Storbritannien och Iran oroar och risk finns att den eskalerar. Risken är stor att den rådande partiledarstriden mellan Jeremy Hunt och Boris Johnson utnyttjas och läget blir ännu allvarligare.

President Trump har redan markerat emot Iran och trappar gradvis upp sitt hot.

Iran har ett föråldrat ledarskap som bygger på ett religiöst förtryck. Att starta ett krig är väldigt enkelt men att avsluta ett krig brukar bli långdraget men många människors lidande.

Diplomati är fortfarande den bästa vägen och att stödja demokratiska krafter i diktaturer.

Jag läste att Generaldirektören för Svenska kraftnät, Ulla Sandborgh ändrade beslutet om en tredje elkabel med motiveringen att det inte var ekonomiskt försvarbart.

När det gäller Gotlands överlevnad är det många saker som inte är ekonomiskt försvarbara.

Att koppla ihop Gotland med svenska elstamnätet är ett berättigat krav, om staten har ambitionen att Gotland skall kunna utvecklas och att folk skall vilja bo i denna del av landet.

Hur skulle det se ut om samma resonemang skulle gälla färjetrafiken?

Minst en halv miljard kronor lägger staten på färjetrafiken. Samma gäller skatteutjämningssystemet.

Ja, listan kan göras väldigt lång och inte bara gälla Gotland utan stora delar av landet. I Stockholm, där skulle vi nog klara oss bra.

Krönika