Fick nålstick utan chans att få svara

Krönika Gotlands Folkblad2017-01-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Landsbygden är i fokus i en mängd olika avseenden. I tisdags så genomfördes 92 möjligheter för andra gången och det var en tillställning med intressanta föredrag, aha-upplevelser, ny kunskap och trevliga möten. Tyvärr också det vanliga gnället över regionen.

Att kunna tillgodose alla medborgare, föreningar och företag är en omöjlighet och denna dag ger möjlighet till att ge nålstick till regionen och länsstyrelsen. Jag är medveten om att vi inte gör rätt i alla lägen men regionen förtjänar mer beröm för sitt arbete än vad denna dag gav vid handen och dessutom så kan regionen inte försvara sig.

Det finns alltid två sidor av myntet. Jag gillar 92 möjligheter, för att den sprider kunskap till beslutsfattare och engagerade landsbygdsbor, och arrangörerna gör det bra. Urbaniseringens effekter är omfattande och lösningar är beroende på olika förutsättningar och det är oerhört komplicerat. Ser framemot nästa 92 möjligheter om ett år.

Remissen om kultur och fritidsnämndens vara eller icke vara är en annan fråga som berör och som påverkar. Främst på grund av de besparingsförslag som figurerar. Nu är det inte besparingsförslagen som är huvudfrågan utan hur nämndens olika verksamheter skall integreras i övriga förvaltningars verksamhet.

Klaras detta så finns det inget behov av en särskild politisk nämnd eller förvaltning. Vi kan därmed få en minskad kostnad på administration vilket gynnar verksamhet. När det handlar om besparingar så är det nästa skede när den organisatoriska förändringen är genomförd och vi då ser möjligheterna i ett nytt sammanhang.

Serviceortsutredningen är en viktig pusselbit när vi skall göra kostnadsminskningar som alla partier står bakom. Regionen skall spara 170 miljoner kronor varav 57 miljoner redan är tagna. Nu återstår resten och de måste hanteras utifrån ett helhetsperspektiv. Den demografiska omvandling som nu sker är en internationell rörelse där människors egna val har avgörande betydelse. Hörde nån säga att det bästa sättet att rädda sin landsbygdsaffär är att handla i den. Vi lokalpolitiker kan inte hindra pågående omvandling men vi måste förhålla oss till den när vi fattar beslut.

Skall resa till Kenya på söndag och blir borta en vecka. Resan sker i Sveriges Kommuner och Landstings regi. Jag sitter i den internationella beredningen och syftet med resan är att skapa ökad förståelse för hur Sveriges bistånd styrs och genomförs samt för hur decentralisering och urbanisering ändrar förutsättningarna för lokal självstyrelse, demokrati och respekten för mänskliga rättigheter i Kenya.

Hur SKL som förbund kan bidra till stärkt demokrati genom projekt och samarbeten. Onekligen spännande resa.