För någon vecka sedan var det ett reportage här i GT där jag resonerade kring kommande utmaning i försörjningskvoten. Enligt SCBs framräkning spås Gotland få den största försörjningskvoten i landet 2030.
Det betyder alltså att just här är andelen barn och andelen äldre större och att de som arbetar alltså har fler att försörja än på andra håll. Det är såklart en utmaning samtidigt som vi vet att vi också lever allt längre och då också hinner vara sjuka mer.
Ofta hinner vi med att vara sjuka och bli friska genom god och effektiv vård vid flera tillfällen i ålderdomen före vi till slut dör. Givetvis är det bra och glädjande. Det får dock konsekvensen att det är kostsamt och att den vård vi ger blir allt tyngre.
Så är det redan idag, vi ger alltfler vård här på Gotland och färre åker alltså till ett annat län - en kvalitetsförbättring för patienten och det är bättre och billigare att göra mer på ön men de vi skickar är allt sjukare så kostnaden stiger ändå. Det går igen i många områden i vården. Så är det inte bara här, det är en utveckling vi delar med resten av landet.
Vården blir allt tyngre, medicinskt blir möjligheterna fler, fler överlever, fler blir äldre och kostnaderna stiger. Det är alltså fakta och det är också något som är mycket svårt att organisera bort - vi måste förhålla oss till det.
Samtidigt vet vi att på Gotland är utmaningen extra stor då
1. Vi är ett litet landsting med få invånare(i särklass minst, det näst minsta är mer än dubbelt så stort)
2. Vi är en ö.
Vi kan aldrig dra nytta av samverkan över länsgränsen och vi måste varje dag året runt säkra god tillgång av vård på Gotland.
Vi måste ha akutsjukvård och förlossning och med det kommer funktioner som ett landsting av vår storlek inte kan bära och inte nån annanstans behöver bära.
Från Gotland kan jag se att generella tillskott till välfärdens ekonomi i all ära - men generella påslag täcker inte upp för de särskilda utmaningar små landsting generellt och landets enda ö-region i synnerhet tampas med varje dag. En Kostnadsutjämningsutredning är tillsatt och där gör vi från Gotland allt för att påverka.
Där måste våra ö-specifika utmaningar vägas in. Små landsting skulle dock behöva kompenseras redan i den budget som nu förhandlas.
Med de utmaningar vi har är det dock glädjande att befolkningen fortsätter växa - senaste beräkningen visar att trenden håller i sig.
Attraktionskraften är stor och fler ser att Gotland är platsen där man vill bo och verka – vilket är mycket glädjande!