Framgången beror på personal och chefer

Krönika Gotlands Folkblad2017-02-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det ekonomiska resultatet för region Gotland landade på plus 82 miljoner kronor, vilket var överraskande bra. Har sen i höstas haft känslan av att det kunde gå vägen med ett plusresultat på minst 32 miljoner vilket var min målsättning.

Så bra överskott har inte redovisats på länge bortsett från det året vi sålde alla särskilda boenden. Tydligt och målmedvetet ledarskap i nämnder och förvaltningar är grunden, trots domedagsprofetior av en tomhänt opposition som gör sig bäst i talarstolen på fullmäktige.

Nu blev det 50 miljoner kr bättre och det är mycket tack vare personalens och chefernas insatser. Där ligger framgången. Inte reavinster som media väljer att lyfta fram och som oppositionen hela tiden tjatar om.

De senaste 16 åren så har reavinster varit en del av överskotten men i betydligt större grad under andra år än 2016. I år låg det på en normal nivå. Under den borgerliga perioden 2007-2010 så var reavinsterna mycket högre och dessutom var de en betydande del av överskottet, så Eva Nypelius (C) har inget att yvas över. 2007 och 2008 så skulle det blivit ett minus på 16 respektive 14 miljoner kr om det inte vore för reavinster. Så det fanns även dåliga år även då Eva Nypelius (C) regerade.

Reavinster har alltid spelat en viss roll i de bokslut genom åren. Jag tycker att det är dags att sluta tjata om detta. Vi säljer mark för bostadsbyggande och fastigheter som vi inte har behov av och tjänar pengar på detta och normalnivåer på reavinster är runt 20-30 miljoner. Vi landade på 29 miljoner.

Serviceortsutredningen kommer att åka på turné under kommande veckorna och möta medborgare på landsbygden i de olika tätorterna. Utredningen är viktig för att ge en helhetsbild för att kunna bygga ett Gotland som håller ihop landsbygd och tätort.

Ingen tjänar på motsättningar och vi måste vara realister. Vi avser inte att lägga ner landsbygden som det kan låta i debatten. Vi tar ansvar för att vi skall ha en levande landsbygd och då behövs kunskap och insikt för de utmaningar Gotland och andra delar av landet står inför.

Nordstream 2 ser nu ut att ha fått sin slutliga upplösning. Karlshamn medges att teckna avtal med Nordstream och detta har skapat viss debatt på riksnivå och besvikelse hos vissa på ön. Jag har förståelse för att man är besviken i Slite över missade arbetstillfällen och pengar till lokalsamhället. Men jag kan inte se någon annan väg än det beslut som alla partier var med och tog i december.

Att gå emot regeringen, försvaret och de nationella säkerhetsbedömningarna var för mig omöjligt. Den kunskapen har jag inte utan jag har att lita på de bedömningar som gjorts.