Framsteg och utmaningar i Ukraina

Krönika Gotlands Folkblad2016-06-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag besökte nyligen Kiev, Ukraina. Ett hårt prövat land, men det bestående intrycket är ändå förväntan, och hopp. Ukrainas folk har tydligt visat att man är redo för förändring, inklusive en bättre fungerande rättsstat och hårda tag mot korruption. Frågan är om ledarskiktet är lika redo? Jag hoppas verkligen det.

Samma dag som jag besökte Ukrainas parlament röstade man ja till att stärka åklagarmyndighetens roll och öka transparensen hos de rättsvårdande myndigheterna. Det kan låta självklart, men förslaget har varit omdiskuterat och in i det sista rådde oklarhet om huruvida det faktiskt skulle uppnå majoritet. Det var en fantastisk känsla när rösterna var räknade! Stämningen gick nästan att ta på!

Ukraina måste jobba på flera fronter samtidigt; dels komma tillrätta med korruption och svaga samhällsinstitutioner, dels bekämpa den illegala ockupationen av Krim, liksom av Donetsk och Luhansk. Maj månad var krigets dödligaste sedan i augusti 2015. Utmaningarna räcker och blir över, således. På frågan vad Sverige kan göra för att främja en positiv utveckling i Ukraina, är svaret enhälligt: ’fortsätt ställa höga krav, efterfråga transparens och blanka papper. Endast så kan Ukrainas regering och parlament visa att förändring sker, att landet byggs starkt, på rätt sätt.’. Det tänker jag ta fasta på!

Bland många andra träffade jag dessutom Stela Melnic (ansvarig för ett SIDA-projekt i Ukraina) som berättade om sitt arbete för att stötta kvinnors företagande. Ca 500 företag är registrerade i projektets databas och får någon form av rådgivning för att t.ex. underlätta generationsskiften, öka omsättningen, anställa fler eller helt enkelt lösa administrativa knutar. Projektet är hittills lyckosamt, merparten av företagen som fått rådgivning har avsevärt ökat sin omsättning men också knutit mer kompetens till respektive företag. Ryktet om projektet sprider sig främst från företag till företag, som sedan söker upp och ber om råd på vägen. Hälsningen från Stela Mincic var att vi kan vara stolta över att Sverige också i andra länder, länder som dessutom går igenom prövningar av olika slag, stöttar kvinnors hållbara företagande.

Avslutningsvis vill jag rekommendera alla som har möjlighet och bär på en nyfikenhet på Ukraina att faktiskt åka dit och lära mer. Kiev är, ovanpå allt annat, en vacker och vänlig stad. Ukraina är en stat i förändring, dessutom en positiv sådan. Att möta människor som aktivt verkar i den andan, är en minnesvärd och hoppfull upplevelse.