Hårt jobb bakom det stora överskottet

Krönika Gotlands Folkblad2018-02-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Första året av tre där vi ska genomföra besparingar är nu över. Bokslut 2017 gör mig, som politisk ledare för en koncern med över 6000 medarbetare och en omsättning på dryga fyra miljarder, stolt. Att lyckas ta oss till ett resultat om 151 miljoner visar att de beslut vi fattar leder till insatser som tar oss i rätt riktning.

Det får mig att skämmas över politik när oppositionen gör allt för att ändå hitta sånt att svartmåla med. Jag hoppas ibland att medarbetare i Region Gotland, inte läser statusar och inlägg på FB till exempel där det låter som att ”allt beror på engångsintäkter’ eller på ’högkonjunkturen’ enbart.

Jag möter varje dag politiker och medarbetare från våra verksamheter som lägger det där pusslet, fattar besluten, planerar för effektivisering eller för neddragning. Det är där i vardagen vi säkrar långsiktigt hållbar ekonomi - och det känns. Det är tufft och det ställer stora krav på vår organisation. Så är det såklart i hög grad för att allt vi gör i dag är viktigt. Välfärden är avgörande för gotlänningar så att bara dra ner eller ta bort för att få ekonomi att landa rätt går inte - det är långt mer komplext än så.

Att nämnderna nu i stort sätt klarar ett noll-resultat trots att hälso-och sjukvården fortsatt har svårt att klara budget, visar hur väl vi ändå lyckats ställa om på helheten. Det fyller mig med stolthet och jag känner stor respekt för de som upplever att detta medför en tuffare vardag med förändrade arbetssätt.

Sen går det bra för Gotland. Det är högtryck i ekonomin, fler bor här och fler jobbar. Det ger ökad skattekraft och det bidrar också. Dessutom har vi en regering som prioriterar god, jämlik och tillgänglig välfärd. Vi har sålt en hel del också och mest kommer det sig av att vi har stor efterfrågan på bostäder.

Vi har utvecklat och sålt mark på framförallt A7 där vi ser nya huskroppar byggas och gotlänningar flyttar in. Det är helt enligt plan och precis vad vi måste fortsätta med så att fler får den bostad de söker. Vi kommer alltså att fortsätta sälja mark många år framåt när vi börjar bygga vår nya stadsdel Visborg. Det är alltså inte för att rädda Region Gotlands ekonomi som det låter ibland, det är för att möjliggöra utveckling och tillväxt. Oavsett valutgång hoppas jag det fortsätter vara målet för den politiska majoriteten!

I cirka 25 år har vi vetat att Gotland behöver ett nytt badhus. Den kommande anläggningsstrategin kommer inte säga oss nåt annat och den kommer inte att helt vända på kunskap vi redan har. Att börja med förstudie för badhus för att få grepp vad en sådan investering bör innehålla och vilka kostnader det blir är bara ett bevis på att vi i majoriteten klarar att göra flera saker samtidigt.