Högergir av (M) och bra vuxenutbildning

Krönika Gotlands Folkblad2018-02-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valåret är här. I höst avgörs vilken riktning Sverige ska ha kommande fyra år. Det märks också allt tydligare var skiljelinjerna mellan partierna går. Moderaternas kraftiga högergir har inneburit att klassiska vänster-höger-konflikter kommer prägla valrörelsen.

Moderaterna går till val på högre hyror, lägre löner och försämrad trygghet för arbetstagare. Vi socialdemokrater vill istället stärka tryggheten och fortsätta samhällsbygget där alla får ta del av det faktum att Sverige just nu går som tåget.

En viktig del för Sverige och för Gotland specifikt är kompetensförsörjningen. Det här är en hjärtefråga för mig. Den utlösande faktorn till att jag gick med i socialdemokraterna när jag var 24 år var den kraftiga neddragningen på vuxenutbildningen som alliansen då genomförde. Det är enligt mitt sätt att se det, det bästa sättet att effektivt minska möjligheterna för tillväxt och välfärd.

Det har knappast undgått någon att världen snurrar snabbare och snabbare, teknikutvecklingen går i rasande fart och det är idag svårt att förutse ur arbetsmarknaden kommer se ut och vilka yrkeskategorier som kommer efterfrågas om tio år.

I dag som aldrig förr ställs krav på livslångt lärande och ständig kompetensutveckling. Vad som då behövs är goda möjligheter att just kunna utbilda sig, att utvecklas, för att kunna vara aktiv på arbetsmarknaden. Där har vi alla en skyldighet att göra det. Men samhället måste möta upp med goda förutsättningar och möjligheter för att det ska vara möjligt för oss alla.

För när jag träffar företag är inte sällan deras största bekymmer kompetensförsörjningen. Att rekrytera fel person med fel kompetens är kostsamt för alla. Därför måste kvaliteten i och behoven av utbildning säkerställas i en god samverkan med akademi och näringsliv.

Det är därför glädjande att ta del av den senaste statistiken kring yrkeshögskolan. 93 procent av alla som examinerades 2016 har jobb ett år senare. Det är nivåer som aldrig tidigare setts. Nära 70 procent bedömde också att utbildningen var mycket relevant i förhållande till arbetet.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar nu stort på yrkesutbildning och vuxenutbildning. Det är bra politik och på Gotland finns fler utbildningsmöjligheter än på mycket länge. Det skapar förutsättning för egen försörjning och egenmakt men det skapar också tillväxt och bättre möjligheter att trygga välfärden.

I höst kan svenska väljare ge mandatet att fortsätta med de höga ambitionerna för Sverige. Höga ambitioner kräver bättre utbildning och fler möjligheter för livslång utveckling.