I slutet av förra månaden dog IKEA:s grundare Ingvar Kamprad 91 år gammal. Mycket har ju sagts och skrivits om Kamprad. Inte allt var positivt. Men framgångsrik var han. IKEA har vuxit till ett globalt mångmiljardföretag. Det ifrågasätter ingen. Inte heller jag. Som sover, läser och tittar på TV i IKEA:s möbler.
Trevliga omdömen om människor som nyligen dött tillhör god takt och ton. För Kamprads del blev han om möjligt än mer mytisk. Från två tomma händer till många miljarder. Jag hör omdömen som beslutsamhet, målmedveten, superentreprenör och extrem talang. Allt är säkert sant. Men det är inte dessa egenskaper som främst förklarar Kamprad, eller någon annan människas framgång.
Människor tenderar ju ofta att tro att framgång är något man förtjänar, vissa betonar detta sammanband mer än andra. Särskilt när det gäller den egna framgången. I själva verket handlar det mesta om tur. Visst, människor med stor talang tycks ha mer tur än andra. Men stor framgång, särskilt i affärer, är alltid förknippat med risker.
Därför är de som misslyckas alltid fler än de som lyckas. Nyckeln till att förstå vad som skapar framgång ligger inte hos de som lyckas. Istället bör vi rikta fokus mot de som misslyckats. Särskilt om det är framgångsrika samhällen vi söker receptet på.
Alla framgångsrika människor har rätt att känna stolthet. Framgång kräver i allmänhet hårt arbete. Men att helt bortse från att framgången innehåller både tur och en hel del faktorer som man inte kan påverka är farligt.
Den amerikanske nationalekonomen Robert H. Frank, vars senaste bok handlar om turens betydelse som förklaring för framgång, varnar för faran att inte se turens betydelse. Han menar att om framgång helt förklaras med hårt arbete och personliga egenskaper minskar viljan att dela med sig av inkomster eller förmögenheter framgången gett upphov till. Att betala skatt upplevs då som ett sätt att förhindra framgång istället för ett sätt att skapa förutsättningar för fler att lyckas.
Den som bor ensam i en skog och har tur att hitta en vass sten kan med lite talang bygga sig ett litet hus. Medan den som med lite tur föds i skogstäta Småland, med väl utvecklad möbelindustri, samtidigt som Sveriges befolkning genom industrialisering upplever decennier av ökad köpkraft. Ja han kan bli rik. Om sedan samhället bestämmer sig för att bygga bostäder åt en miljon människor – bostäder som ska fyllas med möbler. Ja då har han chans att bli riktigt rik.
Bokhyllan Billy är kanske IKEA:s mest kända produkt. Tänker att bättre namn kanske hade varit Ture.