En kvinna anmäler att hon våldtagits av fem män. Alla mina sympatier till kvinnan ifråga, som förhoppningsvis får gott stöd genom den oerhört plågsamma process som nu tagit sin början. Anmälaren blev dock fort perifer i det inträffade. Ett medborgargarde bildas och ska skipa egen rättvisa.
På vems uppdrag? Enligt vilka principer? ”Förkastligt”, som Mats Holst från Polisen uttrycker det. Därtill viktigt att nu inte låta sig dras med i förment välvilliga konstellationer. Medborgargarden gör inget gott och tillför inte heller någonting för den brottsutsatta.
Vi lever i en rättsstat. Där har privat rättskipning ingen plats. Det som också har fått oproportionerligt stort utrymme i diskussionen är gärningsmännens ursprung. Som om våldtäkt hade en religion, en etnisk tillhörighet.
Jag förbluffas av att fokus kan hamna så totalt fel. Huvudproblemet är mäns våld och övergrepp mot kvinnor. Våld och övergrepp begås varje dag, av män med vitt skilda ursprung, med eller utan religiös åskådning. Kvinnor lever inte trygga i dagens Sverige. Det är problemet.
Den föreslagna samtyckeslagstiftningen är en pusselbit i sammanhanget, som dels kan förändra synen på skuld och övergrepp, dels förändra den juridiska processen efteråt. Men ändå: män slår kvinnor, män våldtar kvinnor. Här på Gotland, och överallt i hela världen. Varje dag. Är det inte tämligen uppenbart att vi måste prata om mansrollen, om de friheter somliga män tar sig – oavsett varifrån de härstammar?
Sverigedemokraterna (SD) lägger för övrigt i vanlig ordning ut dimridåer. Nu senast ifråga om kollektivavtal i offentlig upphandling. SD uttalar svepande att man inte tänker ta ställning mot svenska arbetare, när pudelns kärna är precis det motsatta.
Genom att kräva kollektivavtal i offentlig upphandling skulle vi kunna åstadkomma ordning och reda på svensk arbetsmarknad, komma bort från löner på 27 kronor i timmen. Men, SD sällar sig till borgerligheten och säger nej till ordning och reda och schyssta villkor på svensk arbetsmarknad. Inte särskilt förvånande, men upprörande – inte minst sett till att SD genom flera val påstått sig stå på arbetarnas sida. Så mycket var det löftet värt.
Det som däremot var glädjande i sammanhanget var att Mats Jönsson på C-märkta Gotlänningen 161004 tar ställning mot lönedumpning; om offentlig sektor föregår med gott exempel och ställer krav på kollektivavtal vid upphandling är mycket vunnet. Det är du väl med på, Mats?