Många intryck från resa i Kazakstan

Krönika Gotlands Folkblad2017-06-20 00:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag är nyss hemkommen från en talmansresa till Kazakstan. En resa med rätt tufft program, men många tänkvärda intryck. Kazakstan är inte ett helt oproblematiskt land, där finns ett och annat att även fortsättningsvis undra över och försöka påverka, men det finns också sådant som är positivt.

Jag tänker i första hand på att Kazakstan fått IAEA:s godkännande att fungera som uranbank, fritt för varje stat att låna för olika typer av forskning.

Ett alldeles utmärkt upplägg, där den som ändå insisterar på att inneha egna uranresurser snabbt utmärker sig, i negativ bemärkelse. Vi gjorde ett flertal besök med uran och icke-spridning av kärnvapen som tema och det är verkligen imponerande hur Kazakstan lärt av sin historia med omfattande testverksamhet, till dagens ansvarsfulla arbete för enbart fredlig användning av uran.

Vi besökte även Alzhir, den del av GULAG som enbart internerade kvinnor vars ’brott’ var att de var gifta med eller släkt med män som inte ansågs tillräckligt regimlojala. Ofattbara mängder kvinnor passerade genom Alzhir, under fruktansvärda förhållanden och straffade genom allt annat än rättssäkra, summariska rättegångar.

Såvitt vi vet hamnade också minst en svenska i Alzhir, vid namn Hulda. Att Kazakstan gjort ett museum över den här fasan är bra och viktigt, den förtjänar att lyftas fram, som en varning för oss som lever idag, och för kommande generationer.

I huvudstaden Astana pågår i detta nu den s.k. Världsutställningen, den här upplagan har tema ’framtidens energi’ och av det lilla smakprov vi hann med, finns det all anledning att känna sig hoppfull inför framtiden.

Medvetenheten om att många av de resurser vi tagit för givna - för byggnation, transport och uppvärmning - faktiskt är ändliga och därtill direkt skadliga - växer sig allt större och uppfinningsrikedomen för att vi ska leva mer hållbart upphör inte att imponera.

Till nästa världsutställning hoppas jag att också Sverige kommer att vara representerat, vi har mycket att visa upp på just tema ’framtidens energi’. En annan värld är möjlig!

Avslutningsvis en varm lyckönskning till Meit Fohlin och Filip Reinhag som nu är valda till regionstyrelsens ordförande resp. vice dito, och ett varmt tack till Björn Jansson för en suverän insats för Socialdemokraterna och för Gotland!