Medmänskligheten gör mig hoppfull

Krönika Gotlands Folkblad2017-04-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fredagen den 7 april 2017 blev sannerligen en svart fredag. Ett fruktansvärt dåd, mitt i fredagspulsen. Många människor skadade och traumatiserade, många strandsatta, några som aldrig mer kommer att komma hem.

Sorgen är vår gemensamma, liksom vägvalet om vilka vi kommer att vara efter det här.

Ganska snabbt kom spekulationer och ryktesspridning igång, om syfte, om gärningsmannens ursprung och religion. Allt annat än konstruktivt, särskilt som terror inte har någon religion och ingen koppling till ursprung.

Desto mer glädjande och lugnande var hur blåljuspersonal, regering och andra viktiga samhällsfunktioner snabbt rullade igång och på ett utmärkt sätt hanterade den uppkomna situationen.

Och det som verkligen ger hopp för framtiden och för vilka vi blir efter det här; hur stockholmare öppnade sina hem för strandsatta resenärer, erbjöd middag och hämtning av barn på dagis. Terrordådet var ett hårt slag mot Sverige, men det får aldrig minska vår öppenhet, begränsa demokratin - just det som ju är terrorns syfte.

Att den dominerande reaktionen på terrordådet var fasa och förfäran, men också kärlek och medmänsklighet gör mig hoppfull och varm, och övertygad om att terror inte fungerar.

Sverige står enat, för demokrati och för öppenhet. Och givetvis för att den som begår brott mot demokratin och därmed mot oss alla, ska bestraffas. Tillsammans tar vi hand om Sverige, och om varandra.

När terrordådet inträffade hade jag precis anlänt Göteborg, för att i egenskap av partistyrelseledamot delta i S-kongressen, med det smärtsamt passande temat ”trygghet i en ny tid”. Partikongressen avlöper i allt väsentligt som planerat, men med nödvändiga omflyttningar i schemat med anledning av dådet i Stockholm.

Hittills har vi behandlat viktiga men svåra frågor som till exempel migration, där kongressen landade i ett gemensamt ställningstagande, där partiets principiella hållning är att permanenta uppehållstillstånd, men också att Sveriges migrationspolitik inte väsentligen kan skilja sig från resten av EU:s.

Talen har varit osedvanligt engagerande, från Magdalena Andersson, Margot Wallström och Stefan Löfven. Gå gärna in och lyssna på dem i efterhand om du missade dem!

De är väldigt tydliga markörer för den politik med vilken vi socialdemokrater bygger Sverige starkt!