Mer digitalisering av regionens ärenden, sa hon så fru Nypelius? Om nu BN, Miljö och byggnämnden, har koll på slutdatum på inkomna ärenden, varför skickar man då inte som fotvård eller Specsavers en påminnelse, innan de lägger ner samma ärende och omgående sänder en penninglapp. Frågar om jag som sökande behöver mera tid med tanke på att många har blivit inblandade i samma bygglovsärende.
”De skall hjälpa dig”, säger juristen på länsstyrelsen, som plötsligt fått ärendet på sitt bord. Varför sände de klagandet till dig, jag bad bara om uppskov av tid, eftersom grannar drabbats av BN:s senaste hårdnackade påfund, salthalt i dricksvattnet. Det vatten som de flesta gotlänningar halsar och mitt i all turbulens, en fallolycka i hemmet som krävde vård och anpassning. Jag ställde min bokade brunnsborrare till förfogande för en granne vars plötsliga otillåtna brunn, förvaltningen skyfflade omkring som ett ovälkommet papper på skrivbordet. Kort slutdatum för min ansökan om förhandsbesked var också en nyhet, vilket gav en ovälkommen faktura. Ringer man till BN för att be om uppskov, får man beskedet: vi är hårda på 2019 års ansökan. Då borde det vid besök på BN, innan ansökan, ha tydliggjorts vad som gällde kring plats av brunn i förhållande till väg, åkermark och salthalt eftersom det har blivit en principfråga i efterhand. Bygglov för grannar har därmed avvisats på kan man tycka felaktiga och vanvettiga grunder. Om en brunn godkänts 2015 av BN, kan man då ha rätt att inte godkänna samma brunn för att Miljö o hälsa inte gjort sitt jobb enligt de regler från 2008 ” Riktlinjer av enskild vattenförsörjning vid nyetablering”, som få gotlänningar känner till än mindre arkitekter och egna tjänstemän.
Skulle du om du flyttat till ön bygga ett oisolerat fritidshus ritat av tidigare tomtägare, fast du begärt bygglov på åretrunthus? Det kräver förvaltningen av tomtgrannar, efter att jag i samband med förhandsbesked skickade med HD domar och ett brunnsprotokoll på samma område ovetande om regler för kloridhalt i dricksvatten. Vi dricker det ju om det är 100 mikrogram salt eller 270.
Vår ansökan om förhandsbesked kom att drabba grannar som begärt bygglov på nya hus. Och vad svarar Eva Ahlin vid samtal; ”törs inte lägga sig i ett enskilt ärende.” Eller Johan Åberg som önskar förtvivlade grannar lycka till med sentensen: ”Ni får lita till BN:s goda vilja.”
Om detta är att hjälpa till, när Miljö och hälsa har gjort än si och än så och snubblat på vägen, kan man begära att de skall reda ut en fråga på ett rimligt sätt för människor som vill flytta till ön. Tjänstemän i sin tur svarar att de inte brukar kolla vattnet i just det här området som vi bor, men med ett brunnsprotokoll i hand blir det en annan låt i skällan. Att bistå nyinflyttade finns inte på kartan.