Moderaterna är illa ute som politiskt parti

Krönika Gotlands Folkblad2018-09-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valet är över och nu jobbar partierna febrilt med att försöka lösa regeringsfrågan. Det blev så knepigt som alla förutspådde. Socialdemokraterna uppnådde historiskt lågt stöd, men betydligt bättre än vad många befarade eller hoppades på.

Tillräckligt hög nivå att ingen kan ifrågasätta Stefan Löfven som partiledare. Han har gjort en enastående bedrift och regerat i fyra år vilket få trodde från början.

Som jag ser det så bådar det gott inför framtiden för Socialdemokraterna. Statsministern må vara en medioker debattör, men är en skicklig regent och förhandlare. Att Alliansen inte lyckats nå ett bättre resultat kan inte bara förklaras av att moderata väljare gått till Sverigedemokraterna, utan de har under mandatperioden bedrivit en usel oppositionspolitik.

Frågan är vart Moderaterna tar vägen som parti? Gissar på stora inre konvulsioner när de skall göra sina vägval. Mot mitten eller högerut? Jag tror att Moderaterna är mer illa ute som parti än vad Socialdemokraterna är.

Under den här mandatperioden har det varit många besvikna och förbannade väljare. Väljarna vet inte riktigt vem man kan lita på och de känner inte igen Sverige och oroas av globaliseringen. Jag skulle vilja säga att de är lite vilsna i pannkakan. Här ligger socialdemokraternas utmaning framöver.

Som boende i Stockholm numera, så kan konstateras att Socialdemokraterna gått framåt men att det inte räcker till fortsatt majoritet i Stockholms stad och i Länet så var S nära att bli större än Moderaterna. Det är samma låsta läge som i riket.

På Gotland så drabbades Socialdemokraterna av ett svidande nederlag och jag kan sammanfatta det i två avgörande delar. Det finns säkert fler orsaker och jag har säkert bidragit till beslut som ogillats. Under de två senaste mandatperioderna, när S regerat med MP och V, har jag mötts av väldigt mycket ifrågasättande av att vi samarbetar med Miljöpartiet.

Det är främst inom LO-kollektivet jag mött denna kritik men även i andra grupper i medlemskåren. Det har varit svårt att nå igenom när man förklarar varför vi samarbetar och att det faktiskt gått bra. Jag tror att Socialdemokraterna fått betala för de drygt tio åren som Nordkalk kämpat för sitt tillstånd och droppen var att regeringen inrättade ett Natura 2000 området 2015.

Det andra skälet är landsbygden kontra Visby och här har Centerpartiet bedrivit en oerhört populistisk politik, såväl lokalt som i riket, och det har fått genomslag. Om Eva Nypelius (C) lyckas bilda ett majoritetsstyre på Gotland så kommer hon att få det mycket besvärligt att genomföra Centerns vallöften.