Den politiska makten i USA är komplicerad. Det skrevs in i konstitutionen 1789 att makten skulle delas mellan den lagstiftande kongressen där senaten ingår, den verkställande presidenten och den dömande högsta domstolen.
De 50 delstaterna har en betydande självständighet. Kongressens ledamöter väljs vartannat år och senatens ledamöter sitter i sex år.
Systemet skapades för att förhindra alltför snabba och radikala omsvängningar. Oppositionen i USA, Republikanerna, som har majoriteten i kongressen och senaten, utnyttjar konstitutionen till det yttersta för att skada sittande president. Det är en konfrontationspolitik som skapar motsättningar i samhället och skadar landet på sikt och gör presidenten handlingsförlamad i många frågor.
Det svenska systemet har även en viss tröghet inbyggd. Vissa beslut måste fattas av två riksdagar. Det innebär att det måste hållas ett riksdagsval emellan, innan det kan genomföras, förutsatt att det blir majoritet för förslaget vid båda beslutstillfällena. I övrigt har vi byggt ett system som ska ge möjlighet att bilda regering även om det är en minoritetsregering. Regeringen har ett eget mandat men riksdagen får större eller mindre inflytande beroende på hur stort väljarunderstöd en regering har.
Vi håller på att få samma situation i Sverige även om vi har en lagstiftning som möjliggör minoritetsregeringar. Oppositionen kommer att göra allt för att tillfoga minoritetsregeringen nederlag. Konfrontationspolitik kommer att bli vardag.
Det kommer inte att bli lätt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet att lotsa Sverige till ett mer solidariskt och rättvist samhälle. Det är den viktigaste faktorn för att minska väljarstödet för Sverigedemokraterna och därmed deras vågmästarroll.
På Gotland slapp vi vågmästarrollen men det kommer ändå inte att bli lätt att hantera de utmaningar Gotland står inför. Vi kommer även denna mandatperiod att möta en hård oppositionspolitik.
Ser man till statistiken och de resultat som olika mätningar visar så har det gått ganska bra för Gotland den senaste mandatperioden. Väljarna ser detta och därför är man nu så oerhört sura i Folkpartiet, Moderaterna och Centern. De kommer säkert över detta och blir förhoppningsvis åter igen konstruktiva i kommunpolitiken.
Feministiskt Initiativ kommer säkert att fortsätta att bjuda på nya intressanta och välgörande vinklar på olika frågor. Om Sverigedemokraterna har någon politik ska bli intressant att se.