Nästa år behövs en mer ideologisk politik

Krönika Gotlands Folkblad2015-01-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det händer mycket inom politiken nu. Christer Engelhardt hoppar av riksdagsarbetet och efterträds av Hanna Westeren. Jag önskar båda lycka till i sina framtida uppdrag. Vem som ersätter Hanna som regionråd återstår att se, det valet måste ske i demokratisk ordning och får inte ske i slutna rum som alla förstår.

Nu stundar ett nytt år med nya förhoppningar. Vi är ganska många som önskar en förändring av politiken till det bättre. SD som vågmästare har inte gjort många lyckliga. Jag önskar att S visar en mycket starkare ideologisk politik. Att slåss i mittfåran har inte visat sig vara särskilt effektivt. Våga visa visioner och framtidstro, tala mer om de långsiktiga målen.

När budgeten föll försvann också möjligheten till högre a–kassa, höjt underhållstöd till ensamstående, bättre arbetsmiljö, Fas(an) 3 blir kvar, Arbetsförmedlingens välbehövliga omformning blir inte av, ingen sänkt skatt eller höjt bostadstillägg för pensionärer.

Allt detta röstade Alliansen och SD bort. Ser man också på hur de olika partierna har röstat i Riksdagen har MP nästan konsekvent har röstat mot förslag som skulle gynna löntagare. Som staplandet av visstidsanställningar, rätt till heltid med mera.

S måste därför bli starkare ideologiskt utan att binda sig för hårt till MP. Det är så väljarna ska vinnas tillbaka.

Alliansens skattelättnader har urholkat mångas förtroende för politiken där de svaga är förlorarna. Det är mycket därför SD har ökat sitt stöd. Men skattesänkningarna har kostat betydligt mer än flyktingarna, vilket man måste få fram. Kan man också visa en trovärdig plan för hur vi ska ta emot flyktingarna och integrera dem utan lönedumpning så vrids vapnet ur SD:s hand.

Ingen kan längre säga att de inte förstår SD:s egentliga politik. Björn Söders uttalande om svensktillhörighet går inte att misstolka. Speciellt inte i samband med Kent Ekeroths krav på registrering av invandrare och deras anhöriga. Jag är 100 procent gotlänning, men också 100 procent svensk. Enligt Söder går det inte ihop, vad är jag då?

Det är också oroväckande att SD via staten vill ta bort Radiotjänst och därmed kontrollera SVT och SR, bara för att de har granskat SD på ett för dem negativt sätt, en kopia på hur Putins Ryssland har gjort. Så länge SVT står fria från staten har vi också en fri TV. SD:s kultursyn ska vi bara inte tala om.

Med Jimmie Åkessons sjukfrånvaro har fernissan tvättats av och man kan ana under deras kostymer den klädsel de bar för tio år sedan. Men det är bra att Björn Söder och Kent Ekeroth är mer ärliga idag och verkligen talar om hur SD:s politik egentligen ser ut. Det kan mana en och annan till eftertanke. Är det här verkligen ett parti man vågar rösta på?

I övrigt önskar jag alla ett Gott Nytt År.