Nu är det (s)tort fokus på landsbygden

Krönika Gotlands Folkblad2018-04-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är spännande tider nu. Vi i Region Gotland gör just nu en ambitiös dialogrunda runt om på Gotland. Vi följer upp förra årets dialog där vi möttes runt ett kunskapsunderlag kring utbud, tillgänglighet, kostnad och kvalitet i vår välfärd. Viktiga samtal då så att fler gotlänningar har kunskap om nuläge och utmaningar. Nu följer vi upp med det förslag som finns kring ”Ett långsiktigt hållbart serviceutbud på Gotland”. Utgångspunkten är alltså att vi ska ha en strategi som bidrar till attraktionskraft och utveckling över hela ön. Hela Gotland ska ha service.

I förslaget går vi från serviceorter till serviceområden. Basen är åtta områden där vi ser att vi behöver utöka och säkerställa vår offentliga service. Service i perifera områden får kosta mer. Den offentliga service som vi erbjuder ska hålla god kvalitet - att bibehålla och utveckla den är också högt prioriterat. Det bidrar till attraktionskraft och det är ju det som är målet - att fler ska vilja bo kvar och att också fler ska vilja flytta hit. En del i förslaget är att tillföra Servicepunkter som är en ny form av offensiv satsning och samling av offentlig verksamhet i dessa områden. Fokus för själva samtalen på våra möten med medborgare är, förutom frågor och synpunkter, diskussion om framtidens kollektivtrafik. Vi ska gå före i det att bli ett helt förnybart samhälle och vi vet att vi behöver tänka helt nytt kring kollektivtrafik för att den verkligen ska bidra till utveckling över hela Gotland.

Sedan förra året har mycket positivt hänt. Det starka engagemang som vi möter är fantastiskt. Det är lokalt vi vet vilka insatser som främst skulle gynna i vår bygd. Det blev tydligt under förra årets dialogturné och utifrån det har vi sjösatt Landsbygd 2.0 som är ett arbetssätt vi valt för att vi i Region Gotland bättre ska kunna möta det lokala. Bostäder kommer upp överallt också och genom dubbel markanvisning kommer det nu att byggas utanför Visby för första gången på flera decennier. Nya hyresbostäder i Klintehamn och Hemse är på väg att beslutas. Flera exploatörer visade intresse och det säger oss att byggande på gotländsk landsbygd är attraktivt och möjligt.

Vi behöver alltså gå vidare och också fortsätta titta på vägar för byggande av bostäder för äldre - också på landsbygden. Vi har också i budget inför 2018 lagt finansiering för ett Landsbygdspaket där vi vill möta de lokala initiativen på nya sätt när det gäller till exempel vägskötsel, strandstädning och sophantering.

Vid våra möten runt om på Gotland har vi en positiv och god dialog och åtminstone är jag fylld av energi efter varje sådant samtal! Det tackar jag alla som deltagit och bidragit för!