Oljeborrning, rak motsats till koldioxidlagring

Krönika Gotlands Folkblad2017-10-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att pumpa upp olja och gas ur den gotländska jorden eller att lagra koldioxid i densamma är två diametralt motsatta saker som går många förbi.

När nystartade Draupner Energy Sverige AB går in till Bergsstaten för att söka undersökningstillstånd för oljeborrning i Boge, säger vd:n i företaget att bolaget också ägnar sig åt geologisk lagring av koldioxid.

Hon nämner Cementas närhet till området i vetskap om att deras koldioxidutsläpp är bland de högsta i Sverige. (GA 25/9)

Lagring av koldioxid (CCS) sker ingenstans idag utom i Nordsjön eftersom kännedom om framtida läckage är osäker. Vattenfall gick i spetsen för lagringstekniken vid sitt dåvarande brunkolkraftverk i Tyskland. Dåvarande vd i Vattenfall döptes till Mr Clean och 2008 invigdes en pilotanläggning, ett CCC-projekt.

Allt var frid o fröjd tills Vattenfall skulle göra sig av med miljontals ton koldioxid genom att pumpa den i pipeline 120 km bort 1000 meter ner i jord. Oväntat motstånd i ortsbefolkningen ovanför lagringen uppstod. Koldioxid under sina fötter kunde ingen tänka sig och tyska förbundsdagen sa nej.

I dag finns noll storskaliga projekt i världen. Norrmännen är de enda som satsar på utveckling men då till havs trots eventuella läckage.

Bergsstaten, som beslutar om huruvida mineraler eller olja skall tas upp ur jord, kan endast ge undersökningstillstånd på land. Havet går under Havsmyndigheten. Vill man stoppa ner något i marken som ovannämnda bolag tänker sig, är det Naturvårdsverket som beslutar.

Vid närmare påseende av Draupner Energys konstruktion i Sverige, består bolagets styrelse av två personer. Kontoret finns i en villa i Drottningholm. Avkastning står på noll.

Huvudbolaget Draupners Energy Limited med säte i London, men kontor i Stockholm arbetar enligt webbsidan med så kallad Crowd sourcing. Det är en ny form av finansieringsmöjlighet som sker över en internet plattform. Ett bolag eller en privatperson skickar, till en odefinierbar grupp, ut en öppen förfrågan efter innovationer för att utveckla en produkt eller en teknologi.

På samma sätt kan okända människor uppmanas bidra med en ”peng” vilken storlek som, för att skapa samma innovativa produkt eller teknik företaget önskar. Man söker helt enkelt förslag till problemlösning och ekonomiskt bistånd från andra okända parter som folk i industrin, akademiker eller tusenkonstnärer.

Idén finns sedan länge att kunna suga koldioxid ur luften och lagra i jorden men knappast tekniken.

Det bästa sättet att med all säkerhet minska koldioxidutsläpp är att låta olja och kol stanna i jorden och satsa på sol, vind och vatten,