Regeringens satsningar gör skillnad

Krönika Gotlands Folkblad2016-08-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Politik gör skillnad. Det kan låta platt, men jag påminns ständigt om hur mycket det ligger i det, och hur spännande det är att vara delaktig i att göra skillnad. I GT 160829 kunde vi läsa om vilka sommarlovsaktiviteter som anordnats för de statliga pengar som öronmärktes för barn och ungas sommarlovsaktiviteter. För mig är det fantastiskt att S/Mp-regeringen har modet att prioritera barn och unga - vårt samhälles största skatt. Det är verkligen att satsa långsiktigt!

Jag uppskattar också hur kultur- och fritidsverksamheterna valt att utforma aktiviteterna, över hela ön: ’gratis och där man inte behöver boka något i förväg’, enligt Anders Holstensson på Kultur- och fritidsförvaltningen. Nästa sommar ges dessutom bättre framförhållning från statens sida och därmed ännu bättre förutsättningar för fina sommarminnen.

Ett annat område som varit på tapeten är den så kallade hälsoväxlingen, där regeringen hade för avsikt att komma tillrätta med den eskalerande sjukfrånvaron, inte minst i offentlig sektor. Förslaget innebar att arbetsgivarna skulle betala 25 procent av sjukpenningkostnaderna för anställda som varit sjukskrivna i mer än 90 dagar. Hela kollektivet kompenserades dock med en nedsättning av arbetsgivaravgiften med samma summa. Dessutom skulle småföretagare skyddas i förslaget.

Redan från början öppnade dock regeringen för att INTE lagstifta, till förmån för ett så kallat partsspår. Om arbetsmarknadens parter gemensamt la fram ett genomarbetat förslag till hur sjukfrånvaron ska bekämpas, kunde regeringen gå vidare med det senare istället. Så skedde i förra veckan, då socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) drog tillbaka regeringens förslag om lagstiftning, till förmån för avsiktsförklaringar från arbetsmarknadens parter. Det måste betraktas som en seger, för alla parter. Utgångspunkten är att svenska arbetsplatser ska bli friskare och sjukpenningtalet ska ner till 9 dagar. Regeringen kommer att ha fortsatt kontakt med parterna för att följa upp hur arbetet fortskrider, men stenen är satt i rullning.

Regeringen tog initiativet och än en gång stärktes den svenska modellen genom att arbetsmarknadens parter nådde en överenskommelse. Politik gör skillnad, som sagt. Att regeringen tar sjukfrånvaron på allvar känns suveränt, att initiativet mynnade ut i avsiktsförklaringar från arbetsmarknadens parter ännu bättre. Den svenska modellen ska inte avvecklas, utan utvecklas!