Robotsamhället möter arbetslinjen

Krönika Gotlands Folkblad2015-06-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har en robotdammsugare. Den far runt och hämtar upp damm men den gillar inte när det ligger saker på golvet som trasslar in sig bland borstarna. Då säger den med barsk stämma ”Move Romba to another location and press clean”.

Då gör jag det. Det gäller att hålla sig väl med tekniken. För inom en snar framtid kommer vi mer och mer att behöva umgås med robotar. 50 procent av alla jobb kommer inom 20 år att ersätts av datorer enligt de senaste spådomarna. Vad händer då med jobben, jobben, jobben?

Vi som är marinerade i arbetslinjens välsignelser. Vi har lärt oss att det är arbetet som definierar oss som människor och som skapar välstånd. Inget jobb och du befinner dig i ett hopplöst utanförskap. Hela vårt samhällsbygge vilar på att människor vill arbeta.

Fast det tror inte Finanspolitiska rådet och Alliansen på. Om människor ska förmås arbeta måste de klämmas åt ordentligt först genom tuffa sjukskrivningsregler och låg A-kassa. Annars ligger vi bara där på sofflocket och tittar i taket.

Inte precis just nu kanske men på sikt ska en allt större del av vårt välstånd skapas genom användande av artificiell intelligens.

Utvecklingen kring artificiell intelligens, skapad intelligens, går i ett rasande tempo.

Det är inte bara de enkla jobben som försvinner. Redan nu kan man läsa sportreferat som görs av vadå, jo robotar förstås. Den klassiska sportfrågan, hur känns det, har väl därmed sett sina sista dagar.

Vi bokar, betalar och checkar in när vi ska resa. Vi slår in våra varor och betalar utan att någon personal behövs. Vi fixar våra bankärenden genom några knapptryck. Vi och datorerna tar så sakteliga över allt fler uppgifter från allt fler.

Och i USA besegrade datorn Watson alla mästare i Jeopardy. Watson används också för att ställa medicinska diagnoser. Hen är snabbare och gör inga fel som vanliga doktorer gör.

Snart sitter vi i våra självstyrande bilar och undrar över hur de smarta datorerna sköter transaktioner på den globala börsmarknaden medan militära drönare bombar fjärran länder.

Det är nog läge att börja undra över vad vi ska jobba med fram tills vi fyller 75 år då det orange kuvertet förväntas innehålla lite gladare nyheter om storleken på vår pension.

Vi kan ju alltid fråga vår hemservicerobot, sällskapsrobot eller den övervakningsrobot som övervakar övriga robotar om råd.

Häromdagen slet sig en robotgräsklippare i Täby och gav sig ut på rymmen.

Så vi får inte slappna av, lite koll måste vi ha annars kanske robotsamhället gaddar ihop sig mot oss.

Vilket är precis det som allt fler oroar sig över.