Samverkan viktig för Gotlands utveckling

Krönika Gotlands Folkblad2017-12-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdags var det Frukostmöte arrangerat av Region Gotland. Deltagarrekord med dryga 170 personer. Temat Årets Tillväxtkommun och hur vi ligger till engagerar.

I alla kvantitativa kriterier ligger vi bättre till än motsvarande kommuner i vår kommungrupp. Befolkningsutvecklingen är mer positiv, Skattekraften stiger och vi har lägst arbetslöshet i landet! De mer kvalitativa värdena har också god utveckling.

När vi arbetar för att se utveckling kring befolkning, skattekraft och sysselsättning behöver vi arbeta aktivt enligt de kriterier som bedöms om en vill bli årets Tillväxtkommun.

Vi konkurrerar som region och kommun med andra både nationellt och internationellt om befolkning benägen att flytta, om kompetens, kunskap, innovation, investeringar och inom ramen för attraktion. Platsen Gotland måste sticka ut! Här behöver vi samarbeta och jobba ihop! När vi alla blir stolta bärare av framgångssagan Gotland och när vi gemensamt berättar om allt bra, fint och alla möjligheter vi har, vi som bor och verkar på Gotland - då får det exceptionell kraft! Det kommer att attrahera och därmed kommer det gynna oss alla. Där det går bra, där det verkar finnas gemenskap och kraft, där vill fler vara!

Utöver det behöver vi fortsätta arbeta med att möjliggöra. Då är bostäder viktigt. Gotland ökade bostadsbyggandet mest i landet 2016 med 141 procent. Vi måste fortsätta hålla hög takt.

För Region Gotland betyder det att vi nu har nya arbetssätt. Vi ska hålla igång tre stora stadsutvecklingsprojekt samtidigt - det är viktigt för vi kan inte välja bort något. Visborg, Östercentrum och inre hamnen behöver alla sin utveckling. Här krävs nyskapande, mod, dialog och kreativitet för att vi ska lyckas.

Vi samverkar brett på ön, vi är många som är bra på det! Vi behöver samverka mer för att framtidens utmaningar kräver det. Samverkan tar tid och har sin utgångspunkt i god dialog. Det bygger på lyhördhet och nyfikenhet på varandras behov. När vi uppnår något tillsammans blir det effektivt. Samtidigt behöver vi fortsätta lära av andra, ha ständigt span på trender och omvärld och vi måste våga gå före och det gör vi! Per Schlingman gav sin syn på hur och vart att styra och med glädje kan jag konstatera att vi tänkt väldigt lika!

Jag tar över ordförandeskapet i Filmregion Stockholm Mälardalen. Här tar Gotland ledarroll i en verksamhet där alla andra medlemmar kommer från Mälardalsregionen. Det är bra. Gotland måste ta plats och ledning. Det är med ödmjukhet jag tar mig an uppdraget!