Att sjukvården har svårt att hålla sig inom sina budgetramar är väl känt men det beror inte på att det inte finns någon ekonomisk kontroll eller styrning, vilket ibland skymtar fram i debatten. Stundtals tycker jag att attackerna mot den politiska- och sjukvårdsledningen är oförskämda.
Jag vet att det jobbas oerhört intensivt och de gör ett gediget arbete för att minska kostnadsutvecklingen. Oavsett vilket block som styr så är sjukvårdens finansiering ett ständigt ämne.
Det är inte första gången sjukvården medges överskrida sina ramar. Den kostnadsutveckling vi sett de senaste åren är exceptionellt hög och svår att förutse. Det är likadant i hela landet.
Jag förnekar inte att det finns åtgärder som kan göras för att minska kostnaderna men dessa för en ojämn kamp mot medicinsk teknisk utveckling, allt dyrare läkemedel, behovsökningar och nya möjligheter att rädda och förlänga liv. Sjukvården är väldigt reglerad och underfinansierad av staten. Har man inte det klart för sig så kan man tjata på om dålig politisk styrning och bristande ledning. Har man dessutom inga radikala förslag att komma med så återstår det bara att kräva att man håller budgeten.
Jag anser att nämnder skall hålla sig inom budgetramarna, men det kommer även framöver finnas verksamheter och nämnder som inte kan hålla sig inom ramarna och vi har att hantera detta med omfördelning, verksamhetsförändringar eller ökade resurser.
Nu hamnade vi ett läge där vi insåg att hälso- och sjukvården inte skulle kunna hålla sig inom de av fullmäktige angivna ramar. Därför var det viktigt att fullmäktige fick ta ställning till denna situation. Den politiska majoriteten insåg att det inte fanns tid till en omfördelning från andra verksamheter.
Att höja skatten är en omöjlighet och inget parti vill föreslå drastiska verksamhetsförändringar. Det avgörande är att gotlänningar skall ha likvärdig vård som i övriga landet.
Därför föreslog vi att fullmäktige skulle medge att HSN fick överskrida sina ramar med 80 mnkr. Innebörden i detta är inte att vi ökat våra utgifter med 80 mnkr utan dessa miljoner ingår i den prognos som delår 1 visat på och som delår 2 kommer att visa på.
Däremot kan det bli så att regionen gör ett underskott 2016 och då är det meningen att den minussiffran skall regleras inom tre år, enligt balanskravsreglerna i samband med bokslutet för 2016. Detta skall fullmäktige ta ställning till i maj 2017. Nu har fullmäktigebeslutet från i måndags överklagats och vi får se vad förvaltningsrätten kommer fram till.