Teknologi ska underlätta vårdarbetet

Krönika Gotlands Folkblad2019-07-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sommaren tog tid på sig i år, men nu har värmen kommit ordentligt.

När jag blickar ut över landskapet vid frukostkaffet minns jag förra sommarens gula och bruna nyanser väl. I år är det tack och lov gröna nyanser jag ser.

Rapporterna om relativt goda skördar är också glädjande, efter de senaste årens tuffa väder för våra lantbrukare.

Vad som dock oroar är rapporteringen om vården och sommarens ansträngda situation på både lasarettet och på vårdcentralerna.

Vårdpersonalen gör ett fantastiskt jobb för att Gotland ska klara sommarens förändrade och på vissa områden ökade behov. Men det är inte långsiktigt hållbart.

När vi under kommande årtionde kommer att få gå igenom en kraftigt förändrad demografi med fler äldre och fler barn, men färre i arbetsför ålder, krävs omfattande arbete för att välfärdsarbetarna ska ägna sin tid åt det som skapar mest värde för patienterna. Digitalisering och införandet av ny teknologi är ett måste, det på bred front.

Men det måste vara system och teknologi som stöttar och underlättar arbetet. Idag finns alldeles för många exempel på när motsatsen gäller.

Vi ser idag att för många slits för hårt på sitt arbete. Det är vår stora utmaning.

För det är ju så att den enskilde har rätt att trivas, utvecklas och ha en dräglig arbetssituation. Men det är också så att samhället kommer behöva varenda arbetad timme som är möjlig framöver.

Därför borde en nollvision mot sjukskrivningar på grund av dålig arbetsmiljö sättas upp och kraftfulla åtgärder sättas in för att ingen ska bli sjuk av sitt jobb.

Vi har redan idag höga målsättningar om minskade sjuktal inom region Gotland. Men dessvärre kan vi inte på bred front se att sjuktalen minskar i den takten som krävs. Därför krävs ytterligare insatser.

Det vore inte bara den bästa besparingen vi kan göra för att få en bättre ekonomi. Det vore också en god insats för att öka jämställdheten.

Inom samtliga förvaltningar har kvinnor högre sjuktal än män. Och inom de förvaltningar med högst antal otrygga anställningar är sjuktalen som högst.

Heltidsresan som vi socialdemokrater drivit på för att vi ska göra tillsammans med kommunal är ett centralt arbete för att öka tryggheten och ge alla bättre förutsättningar för ett ekonomiskt självständigt liv.

Slutligen noterar jag att alliansen nu är stolta över att man säkrat finansieringen för en ny gymnastikhall.

Innan budgetberedningen var man stolta över att man avslagit äskandet och meddelade att det minsann inte fanns utrymme för sådana satsningar.

Men det är bra att kunna ändra sig när man har fel. Satsningen kommer att skapa glädje för många och samhällsnytta för ännu fler.

Krönika