Stefan Löfven lovade 1 maj att verka för en höjning av pensionerna för de 1,2 miljoner med lägst pension. Det skulle kosta fyra miljarder kronor som regeringen kan betala från budgetöverskottet. Han vill också skapa ett tryggt Sverige genom stora satsningar på sjukvården, skolan, polisen, försvaret, integrationen etcetera. Men allt detta kan hindras av en objuden gäst. Det gäller högre EU avgifter.
Sverige tillhör det fåtal länder som har ett dåligt anslutningsavtal och därför betalar dyrt. Redan idag kostar EU avgiften varje svenskt hushåll i genomsnitt bortåt 10 000 kronor brutto per år. En del återkommer till Sverige i form av ett av EU utformat jordbruksstöd och regionala satsningar, samt som löner till svenskar som verkar i EU.
Svenska folket vill ha en effektiv, liten men hederlig byråkrati I Bryssel och att de som får använda våra många miljarder i inbetalda skattemedel uppfyller demokratiska ideal, är solidariska mot varandra och att EU medel ska användas effektivt och utan korruption.
Dessa villkor är idag inte uppfyllda. När Storbritannien lämnar EU satsar Macron och Merkel på att kraftigt öka EU:s budget. I stället för att krympa antalet parlamentariker och byråkrati när EU blir en sjundedel mindre, vill man öka det.
Det skulle kosta svenska folket 15 miljarder till, det vill säga nära fyra gånger mer än hela den stora pensionärssatsningen. Och ytterligare öka varje svenskt hushålls avgift med 4 000 kronor per år.
Ett grundfel i EU är att man krävde att nya medlemmar bara vid inträdet skulle uppfylla demokratikravet. I dag ger budgeten massor av pengar till allt mindre demokratiska länder. Polen får 100 miljarder kronor samtidigt som landets regering allt mer förkväver oppositionen. Ungern styrs av halvdiktatorn Orban. Rumänien får stora bidrag för att lösa tiggeriproblemet bland romer, pengar som av allt döma rinner ut i korruption. Listan kan göras lång. Noll solidaritet visar många östländer inför flyktingkatastroferna.
Nu väntar ytterst hårda förhandlingar mellan den svenska regeringen som motsätter sig höjd avgift och Macron, Merkel och alla bidragsländerna. Vår förhandlingsposition stärks av att Moderaterna stödjer regeringen men försvagas av att Liberalerna gärna vill ge EU vad helst de begär.
Ett brett stöd för regeringens linje ökar chanserna till framgång. Frågan är om väljarna då vill ha trojanska hästen Liberalerna i en regering till hösten? Har Sveriges lärare och andra offentliganställda verkligen råd med liberalerna i en regering?