Nämner man ordet elkabel eller säger nej till en elkabel, då blir det genast ett våldsamt hallå och näst intill stormstyrka i debatten. Men skriver man om ännu en oljeprospektering i ett skört kalkstenslager, så omodernt att man tappar andan, uppstår endast tystnad.
Total tystnad. Ingen tar sig tid att lära sig lite mer om en eventuell påverkan av oljeborrning gentemot kalkstensbrytning. Eller tar sig tid att fundera över vilken inverkan den skulle få på vårt grundvatten.
Varför bry sig? Alla ni som säger att ni gynnar landsbygden. Landsbygden behöver förvisso fler ben att stå på, men inte en sämre soppa. Det räcker med att betrakta all odlad fisk i butikshyllorna. Den äkta varan försvann spårlöst när havet späddes ut. En sprucken oljeledning i havet, gav för en kort stund oro. Men oljeborrning kontra vattenfrågan 2018 inger inga farhågor utanför Boge socken, trots att ny oljeborrteknik kan gå i tvär vinkel från land och gena rakt ut i havet.
I ansökan för oljeprospektering står: ”Det har tidigare producerats olja nära det ansökta området”
Mer behöver företaget inte uppge. Inte vid vilken tidpunkt eller i vilken trakt i förhållande till nu ansökta område i Boge-Gothem.
På förfrågan till en av Bergsstatens jurister: Var finns dokumentationen för detta påstående? Är det allt som en ansökan behöver innehålla? På dessa frågor som tillsänds Bergsstaten blir svaret: God dag yxskaft.
Ni kan själva läsa och tolka svaret från Bergsstatens jurist.
”Undersökningsarbete förutsätter att ett undersökningstillstånd beviljats. Det kan inte uppställas något krav på att den som ansöker om ett sådant tillstånd redan har genomfört undersökningar. Enligt bestämmelserna i minerallagen är det tillräckligt att det finns anledning att anta att undersökning i området kan leda till fynd av koncessionsmineral. I sin ansökan har sökanden uppgett att det tidigare har producerats olja nära det ansökta området. Bergmästaren har inte funnit skäl att ifrågasätta dessa uppgifter.
Att det finns förutsättningar att hitta olja på Gotland är allmänt känt.”
Draupner som sökt och fått prospekteringstillstånd av olja och gasfyndigheter har heller inte uppgivit, om det finns specifika naturområden att ta hänsyn till. Naturen från Boge kyrka till och med Åminne har plötsligt inget skyddsvärde.
Regeringen har under 2017 föreslagit en utredning av förbud mot landbaserad oljeutvinning som också genomförts.
Var finns våra raska unga riksdagsledamöter för att trycka på om att förbud inte bara utreds, utan genomförs. Ni är väl båda för att Gotland blir först i landet med ett förnybart och självförsörjande energisystem? Utan olja.
Om inte så förklara er nu innan valet.