Veckan inleddes med offentligt möte angående Regionfrågan och den var hyfsat välbesökt och det blev en bra kväll. Hoppas att de som var där fick en bra bild av vad det kan innebära för oss att bli den 27:e kommunen i stockholmsregionen.
Hur det i praktiken blir vet vi inget om när vi väl ingår, och det är lite av tjusningen. Att vi får bra villkor inledningsvis är jag övertygad om men vad händer när vi väl börjat arbetet och de olika frågorna skall processas. Vad blir bra och vad blir negativt.
Den kommunala ekonomin står i fokus och då främst sjukvården som brottas med en kostnadsutveckling som är väldigt hög i likhet med övrig sjukvård i landet. Sjukvårdens åtagande där olika regeringar ställt krav på vad medborgarna skall erbjudas, kostar långt mycket mer än vad staten är beredd att finansiera.
Det är lätt i riksdagen att säga vad landstingen skall erbjuda. Det är mycket svårare att bidra med en finansiering som motsvarar kraven.
I torsdags så beslutade regionstyrelsen att medge att hälso- och sjukvården får överskrida sin budgetram med högst 80 miljoner kronor. Det kan låta anmärkningsvärt men mot detta skall ställas att valet handlar om att vi skall låta gotlänningarna ha fortsatt rätt till samma sjukvård som andra landsting erbjuder.
Om vi gör inskränkningar så har patienten rätt att åka till annat landsting och vi får en räkning istället. Ingen politiker har sagt sig vara beredd till detta och då finner jag ingen annan råd än att låta sjukvården överskrida sina budgetramar. Vad det i slutändan betyder för vårt bokslut återstår att se.
Får vi ett underskott så måste vi enligt balanskravet hämta hem dessa på tre år och det spär på vår dåliga ekonomi ännu mer. Till detta så har vi beslutat om att spara 170 miljoner kronor under kommande tre år vilket skall ses i detta sammanhang. Vi sparar 170 miljoner kronor för att kunna få balans i ekonomin och möta sjukvårdens och äldreomsorgens utmaningar framöver. Där ligger den stora utmaningen för oss. Vi har en väldigt besvärlig situation men vi är inte unika i landstingsvärlden där sjukvården också går med underskott. Sjukvården är underfinansierad och staten har ett ansvar.
På avslutningen av Gotlands Art Week kom jag i slang med en av våra lokala affärsidkare inom konsten. Vi pratade om de olika veckorna och vilken betydelse de hade då jag fick frågan om jag kände till den nya veckan som etablerats, städveckan.
Blev först väldigt ställd tills jag fattade vad han menade. Veckan före Almedalsveckan, kallas för städveckan. Då fejar väldigt många sina hus och lägenheter för att kunna hyra ut. Väldigt fyndigt av folkhumorn.