Det finns vissa myndigheter, som man som medborgare inte bara skall stå med mössan i hand inför, utan uppenbarligen är tänkt att darra inför. Myndigheter, som gör medborgare vanmäktiga, som Bergsstaten. Inför dess beslut har man som medborgare inget att sätta emot.
Året är 2018. Klimatåtgärder påkallas. Vattenfrågan ligger på många kommuners bord. En regnrik höst i vissa delar av Sverige är inte allt. Inte heller en fågel i skogen. Trots den oro som påtalats i samband med en utvidgning av Cementas påtänkta brott och deras uppenbara lärdom av folkliga protester, om den porösa kalkstenens sprickbildning vid ingrepp i den gotländska berggrunden, sitter man däruppe i Luleå och godkänner provborrning för olja och gas på ön. Ännu en gång. En bergmästare, som uppenbarligen inget kan om bergarten kalksten eller livsmedlet vatten, ger sitt godkännande. Man tar sig för pannan.
Inga kloka ord gäller, inga tydliga protester från ortsbor. Inga misslyckade provborrningar från 1970 talet har betydelse. Den gode bergmästaren lutar sig emot en minerallag från 1992 som säger ”De ämnen som omfattas av minerallagen… har det gemensamma att de är industriellt användbara, de förekommer med viss sannolikhet i Sverige i sådan omfattning att de är kommersiellt intressanta och kräver en systematisk letning och undersökningsverksamhet för att hittas.”
Du läser rätt och kan, som jag, fråga dig hur olja och gas kan vara kommersiellt gångbara idag.
Inte tycks Bergstaten heller känna till nuvarande regerings viljeinriktning att ”Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. För att nå dit krävs att alla aktörer i samhället arbetar aktivt med att minska utsläppen. Genom att ta ansvar för vår klimatpåverkan på hemmaplan visar vi ledarskap för världens länder.”
Bergmästaren och Bergsstaten tillhör SGU, Sveriges geologiska undersökningar. Gotland är utsedd som pilot i en energiomställning, en strategi läggs för närvarande upp. Regeringen i sin tur överväger ett förbud mot landbaserad oljeutvinning. Enligt den utredning SGU fick på sitt bord av regeringen som utfördes under året 2017, ger ett förbud mot oljeutvinning, att Sverige med en tydlig signal menar allvar med det nationella målet om att minska nettoutsläppen av växthusgaser. Något Bergsstaten, som ingår i SGU, nonchalerar, som om frågan inte finns på bordet och möjligen, möjligen borde övervägas, innan man ger tillstånd till återkommande borrningar.
Post eller mobilt bredband tycks inte fungera norröver eller så läser Bergmästaren inte regeringsdeklarationer eller ger fullständigt fan i Sverige och Gotland av idag. Till och med länsstyrelsen har gett upp för övermakten. Anser det ingen vits att överklaga.