Välkommet kostnadsutjämningsförslag

Krönika Gotlands Folkblad2019-08-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För två veckor sedan skrev jag om hur Eva Nypelius (C) räknar med att regeringen ska komma till undsättning för att alliansen ska klara sitt luftslott till budget. Bara några dagar efter presenterade så statsminister Stefan Löfven en förändring i kostnadsutjämningen vilket innebär att Region Gotland får cirka 90 miljoner kronor per år mer jämfört med idag.

Det är ett bra förslag. Sverige ska hålla ihop och kostnadsutjämningen är det viktigaste verktyget för att kommuner och regioner ska kunna leverera en likvärdig välfärd över hela landet. Sjukvården på Gotland levererar en mycket god kvalitet men har under mycket lång tid, oavsett politisk färg på ordföranden i regionstyrelse, dragits med ekonomiska bekymmer.

Det beror på strukturella och tämligen opåverkbara faktorer så som att vi är en ö, att vi bor glest, att vi har fler äldre med mera. Det är detta som kostnadsutjämningen medverkar till att jämna ut över landet. Moderaternas Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm, gick omedelbart till storms över förslaget och menade att Stockholm inte kan vara en kassako för resten av landet. Det stämmer ur hennes perspektiv. Men Gotland kan inte heller vara barnkammare eller kornbod till storstäderna om vi ska klara våra välfärdsambitioner. Sverige behöver hålla ihop, då krävs att du var du än bor kan få en sjukvård av hög kvalitet, barnomsorg och skola. För det måste vi alla ta gemensamt ansvar. Det kallas solidaritet.

Nu återstår att se om förslaget passerar riksdagen. Det tror jag att det gör. För vår del blir det då oerhört viktigt att hantera tillskottet på ett klokt sätt. Sjukvården måste prioriteras och mer specifikt personalen. Det jäser bland undersköterskor och sjuksköterskor. Och det är inte bara och kanske inte främst lönen som diskuteras utan möjligheten att göra ett bra arbete. Då krävs bland annat en god arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor, bra balans mellan arbete och fritid, inflytande och delaktighet.

Vad Eva Nypelius har för tankar om hur regeringens tillskott ska användas är okänt men det blir intressant nu i höstens budgetberedning att se på vilket sätt tillskottet kommer användas. Under förutsättning att beslut tagits i riksdagen vill säga.

Vårens gotländska alliansbudget var ett hårt slag mot välfärden med stora nedskärningar inom förskola, vård och omsorg som väntar för nästa år. Låt oss hoppas att alliansen nu istället ser en möjlighet att fortsätta utveckla den gotländska välfärden istället för att montera ner den. En bra skola, vård och omsorg ökar Gotlands attraktivitet och ger oss möjlighet att arbeta mer effektivt med den så viktiga frågan om kompetensförsörjning.

Krönika