Världsarvet en resurs att förvalta varsamt

Krönika Gotlands Folkblad2017-04-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Har varit på Öland några dagar på en nätverksträff för Sveriges världsarv tillsammans med vår världsarvskoordinator Elene Negussie. Jag är ordförande i vårt Världsarvsråd och det är ett trevligt uppdrag vid sidan av det vanliga gnetande i vardagen.

Södra Ölands världsarv är intressant ur många avseenden. Det är odlingslandskapet som blivit världsarv och som präglats av sin långa kulturhistoria. Landskapet är ett enastående exempel på hur människan nyttjar öns mångformiga landskap på bästa möjliga sätt.

På södra Öland har markägarna fått erkännande för sitt arbete med att utveckla kulturlandskapet. När jag träffar markägare på Gotland så upplever jag att de inte känner att de får erkänsla för sitt arbete med kulturlandskapet. Detta kommer tydligast fram i de diskussionerna är i samband med natura 2000. Bönderna har skött marken sen urminnes tid och vill inte ha några begränsningar.

Det är inte Alvaret i sig som många tror är världsarvet utan landskapet där Alvaret är en del. Fick möjlighet att besöka olika aktörer som bidrar till att utveckla besöksnäringen på södra Öland i samklang med världsarvsansvaret. Där liksom på Gotland så finns konflikten mellan bevarande och utveckling.

Vi måste se världsarven som en resurs men vi måste vara varsamma med vad vi gör och hur det påverkas. Vi kan inte göra vad vi vill om vi vill behålla världsarvsstatus och besökarna. Vi har ett ansvar att förvalta men vi skall nyttja världsarvet och innerstaden i en hållbar destinationsutveckling. Det måste ske i harmoni. Om ett år så har vi en rejäl utmaning när kryssningskajen står klar att mottaga tusentals kryssningsbesökare, samtidigt.

Nazister under Almedalsveckan upprör. De skall förbjudas för sina åsikter säger vissa. Jag känner en del personer med åsikter som jag starkt ogillar, speciellt på Hela Gotlands kommentatorsfält, men att förbjuda dessa åsikter låter sig inte göras. Samma gäller Facebook där det är fritt fram att ta heder och ära av främst Socialdemokrater. Jag ogillar Sverigedemokraternas åsikter och deras ursprung starkt men de har blivit invalda i Sveriges Riksdag och därmed på demokratiskt sätt blivit valda.

Om Sveriges väljare fortsätter stödja deras åsikter så finns det anledningar att bli mer orolig än vad jag är av tokiga nazister som vill framföra sina unkna åsikter under Almedalsveckan. Vi kan inte agera med förbud mot åsikter och organisationer.

Vem skall ta sig den rätten? Vi har organisationsfrihet och yttrandefrihet i Sverige och det skall vi slå vakt om. Däremot skall vi agera emot de åsikter som förs fram.