Vattenfrågan bromsar utvecklingen

Krönika Gotlands Folkblad2017-05-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

”Vattenfrågan måste säkerställas i bygglovet,” skriver BN:s ordförande i en insändare i GT 11/5 som svar på en välkomnad utbyggnad av Körsbärsgården och Sudrets livsviktiga utveckling.

Det finns olika sätt att framställa sig själv som den rättrådige och därmed andra som gnällspikar för att ge läsare uppfattningen, att man minsann har gett med hela handen. Men det jag som läsare, inte insatt i ett ärende uppfattar, är att om den sökande som fått ett svar från Karl-Axel Nordblom i ett ärende, inte får som den sökande anser är bäst för sin verksamhetsutveckling, i stället hänvisas till att fortsätta med gamla idéer, och avvisar sådana, då är det den sökande som har orimliga krav.

De brukare, som i praktiken avvisas av herr Nordblom är alla besökare på Körsbärsgården, som väl känner till nuvarande besökstoaletter. Framförallt kvinnor som inte har en snorre att vifta med var som helst. Den lukt, som omger detta besök trots öppna fönster, kan bli kvävande sommardagar. Barn backar innan de tar steget in. I en verksamhet som växer till allas förnöjelser och serverar mat, kan man begära en vattentoalett för alla kategorier.

Det är ett fulspel som BN ofta ägnar sig åt. Den som tvingas provpumpa för att det just nu ingår i regelverket, vet hur det känns när 12.600 liter vatten rinner ut genom marken ner till havet och risk för ras. Jag vet. Det är ett vansinne som i klimatförändringens tider finns anledning att stanna av för.

Det intressanta är att BN kan frångå uppsatta regler i vissa fall, men absolut inte i andra. En stadsplan mitt inne i Slite kan ändras på 14 dagar, när Röda korset skall bygga ett sopförråd. Det har skett under våren till andra näringsidkares ilska.

En regel säger att nybyggen inte får ske på närmare än 4.5 meter från intilliggande tomt/byggnad. Den regeln upphörde med omedelbar verkan när nybygge skall till vid Södertorgs förutvarande kiosk. Inga märkvärdigheter med 4 meter. Lätt som en plätt för somliga och ursvårt för andra.

Varför kan inte BN:s politiker lugna sig med tanke på pågående arbete både inom SGU ett teknikföretag som arbetar med vattenfrågan på ön och IVL (Inst. För vatten och luftvårdsforskning.) Låta forskning tala utifrån nutida förhållande. Vem inom Klart vatten undersöker vattenprojekt i Arabvärlden eller Kina värda att följa.

Det florerar rykten om plomberade brunnar på Sudret som regionen utfört. Vilken sanning ligger det i att det finns vatten på Sudret men att teknikförvaltningen inte har haft förmåga att leda vattentillgången på ett ultimat sätt. Om svar anhålles.