Människor som anses tillhöra gruppen svenskar påstås ha en uppsättning värderingar som Sverige vilar tryggt uppå. Det är en delvis ny men en allt populärare sysselsättning bland politiker att beskriva dessa värderingar. Anna Kindberg Batra (M) anser exempelvis att ”de gemensamma värderingar som gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva i är värda att försvara, både på nationaldagen och alla andra dagar.”
Värderingar om att varje människa ska ha frihet att råda över sitt eget liv och rätt att forma det efter sina val är starka i vårt land. Individualismen är ett annat exempel. Där trygghet och att vi bryr oss om varandra inte är ett hinder, utan en förutsättning, för den enskildes frihet, anser Anna Kindberg Batra.
Stefan Löfven (S) anser att ”vår styrka är samarbete, investeringar, solidaritet och jämlikhet”. Det anses alltså ingå både i den svenska modellen och i den svenska värderingsuppsättningen att vara både solidarisk och att ha frihet att råda över sitt eget liv. Det blir inte någon lätt avvägning när det blir skarpt läge och vi sätts på prov. Ta bara hushållandet av vatten när vattnet sinar.
Grundvattnet på Gotland gör nämligen skäl för sitt namn. Grundare än så här kan det inte bli. Gotlänningar och tillresta uppmanas till sparsamhet och pelargonerna får lita till ett eventuellt regn eller att få en dusch av det som blev kvar i tandborstmuggen.
Det finns gott om spartips och det har också gett resultat, vattenförbrukningen minskar. Men det är ytterligt tveksamt om vi är i stånd att klara av de påfrestningar som kräver att vi har ett större perspektiv än bara oss själva. I många fall verkar det luta över mot friheten att råda över sitt eget liv eller lite annorlunda uttryckt, friheten att bada i egen pool.
Perspektivet ”jag själv” verkar vara mera förhärskande än uppslutningen kring regionens spartips. Det kan hända det är akut vattenbrist, men att ligga och plaska i 9000 liter vatten i trädgårdspoolen, medan grannen smyger runt och skvätter överblivet tandborstvatten på rosenbuskarna, verkar ändå vara en ok avvägning för många. Det kan ju hända att grundvattnet hämtar upp sig i oktober någon gång om Gotland får lite sämre placering i solligan.
Men det är då det. Nu är det nu och det kan vara så att det gått människor förbi att det är vattenbrist eller så skiter de fullständigt i det. De kanske inte sett några larmartiklar men fastnade för GT:S artikel om hur man badar säkert i sin trädgårdspool.
Ska verkligen en lokaltidning på Gotland ge råd om hur man badar i pooler i ett läge där det är överblivet gurgelvatten som ska rädda rabatterna och Gotland från torka ? Kan man undra.