Vi behöver fler grävande journalister

Krönika Gotlands Folkblad2017-05-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alla tycks vara överens om att vi behöver fler poliser, ju fler desto bättre. Det kan det ju hända att vi behöver men det vi absolut behöver är fler journalister.

För det är journalister och inte poliser som plockat upp, granskat och lagt ner hur många timmar som helst på att lösa de stora korruptions- och - rättsfallen som duggat tätt de senaste åren.

Fast det har de gjort långt efter det att fel personer har blivit dömda, brotten är preskriberade, när de rätta brottslingarna gått fria eller när inte rättsapparaten inte haft en susning om den korruption som pågått i exempelvis Telia-Sonera.

Men så slog Uppdrag granskning till och plötsligt blev det klart vad Telia-Sonera haft för skumraskaffärer för sig i Uzbekistan. Korruption är inget utbrett problem tror vi ända tills det smäller till på tidningssidorna, i mobilen, i sociala medier och på teven.

Paolo Macchiarini hade antagligen fortsatt att ta livet av människor genom att sätta in konstgjorda matstrupar om inte SVT journalisten Bosse Lindqvist hade satt igång en granskning. Därefter föll de ansvariga som käglor en efter en.

Samir Sabri hade inte blivit frikänd efter 30 år för ett mord han inte begått om inte Aftonbladets journalist Anders Johansson lagt ner ett enormt jobb på att jaga bevis och vittnen.

För att inte tala om fallet Kevin, fallet Quick, fallet Rahman och alla andra fall som grävts fram av de grävande journalisterna. Men de är tyvärr inte många.

Det är färre och färre journalister som får möjligheter att lägga ner tid på att gräva i gamla rättsfall och kartlägga korruption. Idag satsar mediehusen stort på push-notiser och nyhetsflashar.

I det nya medielandskapet ska det gå undan så man får skicka en tacksamhetens tanke till de redaktionsledningar som är beredda att satsa pengar och tid på att låta några, om än få , journalister grotta ner sig . För det klarar inte robotjournalistiken eller nyhetsautomationen som det också kallas. Det används än så länge i begränsad omfattning men medieforskare tror att framtiden ligger i automatiserade texter.

Resurserna har skurits ner och nu ska färre journalister producera mer innehåll och då kommer robotarna väl till pass. En robot kan göra rutinnyheter snabbare och bättre än en journalist menar de.

Nu är man ju lite nyfiken på vad det är vi inte vet ännu. Vad är det som ligger där och lurar under ytan och som kommer att brisera en vacker dag? Det får vi nog reda på förr eller senare om det nu bara finns tillräckligt med journalister förstås som kan gräva fram det.

Om vi vill veta vad som försiggår måste vi sluta med att nöja oss med push-notiser och nyhetsflashar