Vi får inte svika våra ungdomar

Krönika Gotlands Folkblad2019-09-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ungas psykiska hälsa fortsätter att uppmärksammas och siffrorna fortsätter gå åt fel håll. Stress, sömnsvårigheter och ångest är allt vanligare företeelser, i synnerhet hos flickor och unga kvinnor. Nu fördjupas också forskningen på området kring vad som ligger bakom denna ökning då det saknas entydiga svar. Det är bra, samhället måste hitta lösningar på det samhällsproblem som psykisk ohälsa vuxit till. Ska våra barn och unga ges en god start i livet vet vi att gymnasieexamen är en förutsättning men att chanserna till en sådan sjunker om man som ung lider av psykisk ohälsa.

Det offentliga kan göra mycket. Jag är stolt över att vi socialdemokrater tog initiativ till första linjen-mottagningen vid psykisk ohälsa som nu är igång och har tagits emot väl. Det är en lågtröskelverksamhet där man vid tidiga symptom kan söka stöd och hjälp och på sätt kunna slippa större bekymmer. Ett mycket viktigt initiativ från regeringen är att nu se över betygssystemet, det är i dag extremt oförlåtande. Tonåringar i dag kan i princip inte ha en dålig dag under sin studietid om man vill gå ut med toppbetyg. Det är bra med krav, men det ska vara rimliga sådana och de som konstruerade nuvarande system måste ha glömt sin egen tonårstid.

Ett nästa steg tror jag är att på bred front i skolan ta sig an frågan. Att ge våra unga verktyg för att möta livets motgångar. Enklare navigera bland de insatser som finns att tillgå och ge kunskap om vad psykisk ohälsa och hälsa är och vad man kan göra för att stärka den egna psykiska hälsan.

Mycket av den typen av verksamhet är förebyggande och sparar kostnader för det offentliga på sikt. Men att de är förebyggande innebär också att de inte är lagstadgade och möjliga att välja bort i tuffa ekonomiska tider. Därför känner jag oro för de verksamheter som byggts upp under föregående mandatperioder, som syftar till att på sikt sänka kostnaderna, tidigt möta och mota eskalerande samhällsproblem. För när det borgerliga styret nu ska spara cirka 230 miljoner kronor på tre år är de icke lagstadgade verksamheterna i farozonen att tas bort.

Det vore inte bara ett svek mot dagens unga utan också ett stort misstag för framtiden. Den psykiska ohälsan riskerar såväl individers hälsa som framtidens arbetskraft. Risken när man låter strikt ekonomiska hänsyn går före allt annat är att man tillåter kvartalet gå före decenniet. Bokslutet före framtidsutsikterna. Vi behöver ha båda i tankarna samtidigt. Men om vi inte klarar att bygga starka unga i dag kommer vi sakna verktygen för att bygga ett starkt samhälle i morgon.

Krönika