Vi gotlänningar är vana att gå före

Krönika Gotlands Folkblad2018-05-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De senaste veckorna har Energimyndighetens förstudie om hur Gotland kan vara pilotlän för ett förnybart energisystem varit högaktuell.

Energiminister Ibrahim Baylan besökte Visby i april för att ta emot myndighetens rapport, och så sent som förra veckan fick jag möjlighet att ställa en fråga om projektet till ministern under riksdagens frågestund.

Ministerns svar var tydligt: förutsättningarna för Gotland att röra sig mot ett förnybart energisystem är goda, även om det kommer att kräva att vi investerar i ny teknik, mer forskning och fördjupat samarbete mellan olika aktörer på Gotland.

För oss gotlänningar, som ju är vana vid att gå före och visa vägen, är samarbete naturligt. Vi har mycket att vinna på att framhålla vår optimism och samarbetsvilja när Gotland ska bli den första regionen i Sverige med helt förnybart energisystem. Men, som jag sade ovan, kommer det att kräva nya innovationer och ny teknik som i dag inte finns på den öppna marknaden.

Europapolitiken seglar också upp på den politiska dagordningen, detta efter att Kommissionen lämnat presenterat sitt förslag till EU:s långtidsbudget. Det är spännande läsning för en svensk socialdemokrat.

Sverige har ju, ända sedan britterna meddelade att de vill lämna unionen, drivit linjen att EU:s budget bör minska i relation till intäktsbortfallet när Storbritannien lämnar.

I andra hand bör man fortfarande driva en mer restriktiv ekonomisk politik och hålla igen stora utgiftsökningar i EU, eftersom att detta skulle leda till ökade medlemsavgifter för flera medlemsländer.

Europasamarbetet är oerhört viktigt – för Europa, för Sverige och för Gotland. Svenska företag får en större marknad för sina varor och tjänster, möjligheterna att resa och arbeta över hela kontinenten är viktiga, och samarbetet mellan länderna fördjupas. För oss som vill värna frihandel, utjämning mellan regioner och samarbete är EU en oundgänglig aktör.

Betyder detta att det inte finns utmaningar och problem för EU? Naturligtvis inte. EU måste arbeta för ökad legitimitet bland alla medborgare i Europa. Ett viktigt initiativ för att röra sig i den riktningen är EU:s ökade fokus på den sociala dimensionen i unionen.

Sverige och Göteborg var för några månader sedan värdar för ett socialt toppmöte där flera stats- och regeringschefer deltog.

Viljeriktningen är tydlig: för en ökad legitimitet för EU måste EU också bidra till höjd levnadsstandard, både ekonomiskt och socialt, i hela unionen.