En ren trygghetsfråga att stå i bostadskö

Krönika2024-10-13 04:35
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

64 000 i kö hos Gotlandshem. Vi var många som häpnande över den siffran. Men den är kanske inte så konstig ändå. Många står i kö som en ren försäkring. Och eftersom allt gratis är gott kan vem som helst lista sig. Därför står 2  000 stockholmare med på listan. 1  000 göteborgare, och nästan lika många från Uppsala.

Själv anmälde jag mig vid återkomsten till Gotland 2007. Den enda tanken var att det var en ren trygghetsåtgärd. Ingen vet vad framtiden har att erbjuda. 

Står också i en privat bostadskö i Stockholm. Det har jag gjort sedan slutet av 90-talet. Har ingen plan att någonsin återvända till den sidan av Östersjön, även om jag ganska snabbt skulle få en lägenhet centralt i Stockholm efter alla års köande. Dock inget som lockar. Vi bor redan på världens bästa plats, även om kommunikationerna i luften inte är direkt att jubla över just nu.

Brommas roll som flygplats håller på att spelas ut. Personligen drabbas jag som pensionist inte speciellt hårt av det. Men lider med alla som pendlar flera dagar i veckan. På Bromma kan vi komma en halvtimme före avgångstiden. På Arlanda måste du vara 1,5 till 2 timmar före för att ta dig igenom den labyrint det nybyggda Arlanda utvecklats till. Som pendlare är det inget alternativ. Håller definitivt med Linda Karlsson från Östersund som sa så här när hon intervjuades i GA (1/10): ”På Arlanda har de ju inrikesgaten i andra änden av flygplatsen. Man får jogga för att hinna fram. Om all trafik ska gå till Arlanda hoppas jag att de får en bra inrikesterminal där man kan samla all inrikestrafik.”

Hur som helst borde ett rejält Gotlandsuppror om Bromma och vårt utsatta öläge definitivt vara på  sin plats.

****

Internetstiftelsen har släppt sin årliga rapport om Svenskarna och internet. I år grottar den ner sig i sex olika frågor. Bland annat övervakning på nätet. Ni som följer den här spalten minns kanske att jag skrev att jag hade en känsla av att vara övervakad. I den här rapporten finns ”Övervakning på nätet” med. Den inriktar sig dock mest på vad polisen får göra för att övervaka brottsmisstänkta. Och där finns det en klar majoritet för att  polisen ska ges den möjligheten.

Men i undersökningen ställs också frågan ”tjuvlyssnar din mobil på dig?” Sex av tio svarar ja på den frågan för att det dyker upp reklam om det som de tidigare pratat om. Men vad är sant, och vad är falskt i just denna fråga? Jo, det slår undersökningen också fast. Detta är en myt, bland annat för att den är svår att motbevisa.

Så här säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen, i en intervju på internetkunskap.se.

– Det förekommer många rykten om att Facebook avlyssnat samtal och att personer som pratat om någon produkt sedan har fått annonser om den produkten i sitt flöde. Jag personligen är inte orolig för det. För det första skulle det bli för mycket data för dem att hantera och för det andra skulle det vara avslöjat vid det här laget.