I våras skrev jag om problem med regionens koncentration av investeringar till Visby rörande fritidsanläggningar som ishall, simhall, konstgräsplaner etcetera. Nu kan investering i ny ridanläggning för 60 miljoner läggas till den listan.
Tyvärr gäller det även vid prioriteringar inom äldreomsorgen. Ordförande i socialnämnden Håkan Ericsson (S) tog det första spadtaget för bygget av äldreboende i Klintehamn, men det var inte hans förtjänst att det blev byggt eftersom planering och förarbetet för bygget var gjort före hans tid.
Det som oroar mig nu är att den politiska majoriteten som består av S och M haft uppe diskussion om att senarelägga bygget av äldreboende i Slite till förmån av bygge i Visby i stället. På senaste socialnämnden lyckades vi i oppositionen få till att båda investeringarna skall planeras för parallellt med målet att de skall vara uppförda 2029. Majoritetens företrädare var däremot tydliga med att Visby skall ha förtur om medlen inte räcker till båda investeringarna och bägge är möjliga att uppföra enligt tidsplanen (Planfrågan är lättare att lösa i Slite).
Tidigare i år så körde majoriteten över oppositionen vad det gällde den planerade investeringen i Tingsbrogården i Bro. Den föll på att vattenfrågan inte var löst vilket vi i oppositionen är övertygade om att hade gått att lösa om viljan hade funnits. Vad detta beslut har för betydelse för den turbulens som nu råder på Tingsbrogården går bara att spekulera kring men det skulle förvåna mig om det inte har påverkat personalen på ett negativt sätt.
Det jag skrev i våras gäller fortfarande. Att investeringar i ishall, simhall, idrottsarena, ridanläggning, äldreboenden etcetera betyder mycket mer för attraktionskraft, möjligheten att få folk att bosätta sig i Fårösund, Slite, Roma, Klintehamn, Hemse och andra mindre orter på Gotland än motsvarande satsning i Visby. Visby har redan en stark attraktionskraft som vi självklart måste bevara men det betyder inte att alla stora kommunala satsningar behöver ske i Visby. Mer än halva Gotlands befolkning bor utanför Visby.
När marknadskrafterna får styra fullt ut så koncentreras allt till den största orten. Därför behöver det tas politiska beslut som motverkar detta eller kompenserar för det. Vi måste i alla fall se till att de investeringar som görs genom politiska beslut inte spär på koncentrationen till Visby och utarmar resterande Gotland. Det kan gälla skolor, äldreboende, sjukvårdssatsningar, idrottsanläggningar, lekplatser, gatubelysning etcetera.
Vi politiker måste våga ta beslut som gynnar hela Gotland.