P4 Gotland rapporterade precis innan årsskiftet att medelåldern på Gotland ökar och är just nu 47 år, men det finns vissa socknar som har en medelålder upp till 60 år. Siffror som jag inte unnar framtidens lokalpolitiker att brottas med.
Meit Fohlin (S) redogör för svårigheterna utvecklingen medför, det blir färre händer i äldreomsorgen och skattekraften minskar samtidigt som vi ska ta hand om och försörja allt fler. Det är alltså ingen liten utmaning vi står inför, och det kommer krävas att vi lyckas attrahera fler i arbetsför ålder att flytta till Gotland.
I slutet på augusti förra året presenterade tidningen Land en ny mätning där var femte svensk säger sig vilja flytta till landsbygden, där är barnfamiljer också överrepresenterade i statistiken. Anledningen? Man söker en lugnare och tryggare miljö. Att det är otroligt problematiskt att kriminalitet och otryggheten ökar i samhället går inte nog att understryka, men för Gotland borde det vara en möjlighet att rekrytera arbetskraft.
Vi har varit förskonade från det dödliga våld som utspelar sig på stora delar av fastlandet och har en unik och levande landsbygd. Om barnfamiljer då söker lugn och trygghet borde Gotland vara ett självklart alternativ. Samtidigt kommer det inte vara gratis, Gotland brottas med många strukturella utmaningar som i hög grad påverkar samhällsservicen - speciellt utanför Visby - från tandvård till landsbygdsskolornas överlevnad.
Nu går vi även in i ett nytt år där det verkar som att allas obotliga önskan att återuppfinna och uppgradera sig själva väcks till liv, och med det ett helt gäng nya trender. Kanske är det min centerpartistiska algoritm som spårat ur, eller så är det faktiskt så att 2025 är året som vi klär oss i kabelstickade tröjor och oljerock (frågar du Gen Z så heter det fishermanscore) eller höga gummistövlar (countryside core).
Än så länge kanske det bara rör sig bara om en modetrend inspirerad av den brittiska landsbygden, men kan det uppmärksamma och attrahera fler ungdomar att söka sig till en annan livsstil på den svenska landsbygden - bli en lantis - kan det vara årets bästa trend.
Åldersprognosen är en något dyster rapport, men när allt fler upptäcker tjusningen med landsbygden behöver inte framtiden kännas så mörk. Oavsett vad är jag glad att oljerocken får den uppmärksamheten som den förtjänar.