Krönika
Det är tydligt att Region Gotland hamnat i ett mycket dåligt flyt angående kollektivtrafiken. Nu har regionen sällan haft flyt i den frågan, men det oflyt som man nu drabbats av är uppseendeväckande.
Vi kan väl lugnt konstatera att just kollektivtrafiken inte varit en av regionens bästa verksamheter. Gotland har enligt statistiken minst antal resande i förhållande till invånare. 2018 hade gotlänningen stigit på bussen 16 gånger i genomsnitt, medan exempelvis stockholmarna steg på 365 gånger i genomsnitt.
Orsaken till gotlänningars dåliga nyttjande av kollektivtrafiken beror på många olika orsaker. Dels har Gotland, till skillnad från många andra kommuner utanför storstadsområdena, en stor del av sin befolkning på landsbygden. Det medför att busslinjerna inte kan dras på ett effektivt sätt för att kunna nå så många som möjligt utan att resetiden blir för lång. Drar man istället busslinjerna på de större vägarna blir vägen till en busshållplats för lång för många. Med få resenärer är det svårt att se behov av fler avgångar och färre väljer att ta bussen. När bussresandet legat på låga nivåer länge och folk ”lärt” sig att det inte fungerar så bra med de olika avgångarna tar det också lång tid att lära om när turlistan uppdateras och avgångarna blir bättre. Något som inte minst visade sig gälla våra politiker då bara en av 150 tog buss ut till en konferens som hölls i januari 2019. Trots att tidtabellens avgångar fungerade bra.
Arbetet från regionen för att få fler att åka buss har dock pågått en tid och om jag minns rätt hade antalet resenärer också börjat ökat om än lite.
Men så kom coronapandemin!
Hemarbete, fjärrundervisning för gymnasiets elever och uppmaningar att undvika både onödigt resande och trängsel minskade bussåkandet ordentligt. En kritiserad bussupphandling och en övergång till det nya bolaget som knappast gått smidigt har inte heller skapat någon större efterfrågan på kollektivtrafik.
Och nu går regionen ut med uppmaningen att inte åka kollektivt. Allt för att minska riskerna för smittspridning nu när skolor och arbete drar igång på allvar efter sommarens ledigheter.
Frågan är om det inte är dags att hitta helt nya lösningar för våra transporter av elever och arbetskraft. Coronapandemins följder kan mycket väl bli spiken i kistan för kollektivtrafik med buss och fasta turlinjer på Gotland. Eller kommer resandet med regionens kollektivtrafik att återhämta sig när risken för smittspridning är över? När det nu kan bli.